02 lutego 2024

Szpinakowe naleśniki



500 ml mleka 3,2%
100 ml wody gazowanej 
450 g mrożonego szpinaku 
1 jajko 
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia 
około 300 g mąki
łyżka oleju 

Szpinak rozważamy i odparowuje z nadmiaru wody na suchej patelni , dobrze studzimy . 
Mleko , dobrze wystudzony szpinak , woda , olej , sól , proszek do pieczenia i jajka przekładamy do garnka mieszamy do połączenia się składników , na sam koniec dodajemy mąkę (ilość mąki zależy od rodzaju z jakiej robimy , ciasto musi lać się jednym strumieniem) . 
Gdy ciasto mamy gotowe to zostawiamy je na około 10 minut . 


Po tym czasie rozgrzewamy mocno patelnie i smażymy cienkie naleśniki (czy mniej spieczone tym lepiej nie będą pękać) .


30 stycznia 2024

Roladki z tortilli z sałatą masłową , łososiem , pomidorem i ogórkiem


1 placek z tortilli 
2 łyżki serka jogurtowego (Almette) 
3 liście sałaty masłowej 
2 plastry łososia wędzonego 
8 plastrów ogórka szklarniowego 
7 plastrów pomidora czerwonego 

Placek tortilla smarujemy serkiem jogurtowym , układamy liście sałaty , kawałki łososia , plastry warzyw . Następnie ciasno zwijamy . 


Roladki schłodzić przed podaniem (lecz nie koniecznie) . Gotową tortille kroimy na około 1 cm plastry do każdego kawałka możemy wbić wykałaczkę . 


23 stycznia 2024

Devolay wersja klasyczna


2 pojedyncze piersi z kurczaka
100 g masła 
2 łyżki posiekanego koperku
przyprawy- sól, pieprz biały mielony , słodka papryka 

  DO PANIEROWANIA
mąka pszenna
3 jajka 
kilka kropel maggi 
bułka tarta 

olej-do smażenia

Pierś z kurczaka kroimy na ból tak by wyszły dla kotlety , delikatnie rozklepujemy . Delikatne posypujemy przyprawami z każdej strony . 
Na przyprawione kotlety układamy mało (około 25 g) i troszkę koperku . 
Zwijamy dość ciasno tak by boki były sklejone (tak by masła nie było widać) . Gotowego devolaya wkładamy do lodówki na 30 minut . 


Gotowe devolaye panierujemy w podwójnej panierce . 
Mąka pszenna-rozbełtane jajko z kilkoma kroplami maggi-bułka 
tarta . 
Opanierowane devolay smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony . Usmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 200 °C 
na około 10 minut .