29 kwietnia 2024

Muffinki coca-cola


200 g mąki pszennej
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
80 g cukru 
150 ml coca-coli 
2 jajka 
100 ml oleju 

cukier puder do posypania muffinek 

Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier) mieszamy razem , mokre składniki (coca-cola,jajka,olej) mieszamy w osobnej misce razem . Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do połączenia się składników .
Gotowe ciasto przelewamy do formy na muffinki wyścielonej papilotkami . 


Gotowe muffinki pieczemy w temperaturze 200 °C przez 30 minut . Po upieczeniu studzimy na kratce . Zimne muffinki posypujemy cukrem pudrem . 

27 kwietnia 2024

Mini burgery


BURGERY
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 ząbek czosnku 
1 jajko   
2 łyżki bułki tartej 
przyprawy- sól , pieprz biały 

BUŁKI 
500 g mąki 
1 jajko (M)
220 ml mleka 
3 łyżki oliwy 
łyżeczka soli 
20 g świeżych drożdży 
szczypta cukru

DODATKOWO
2 cebule czerwone 
ser Mimolette 
sałata masłowa 
ogórki kanapkowe 
mini pomidorki 
ketchup 
ostra musztarda 
wykałaczki do burgerów 

Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , jajko , przyprawy i bułkę tartą dokładnie mieszamy . Odstawiamy na bok do przegryzienia .
Ciasto drożdżowe- W garnku podgrzewamy delikatnie mleko (temperatura taka by mogli my włożyć do niego palec i nas nie parzyło) do którego na sam koniec dodajemy cukier , pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy . Pozostawiamy na 5 minut . 
Po upływie tego czasu przelewamy do mąki , dokładamy resztę składników , wyrabiamy na jednolite i elastyczne ciasto drożdżowe . 
Ciasto pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce .
W między gdy ciasto nam wyrasta formujemy około 20 gramowe klopsiki , lekko spłaszczamy i smażymy na niewielkiej ilości oleju . 
Po usmażeniu przekładamy na blaszkę kładziemy mały plaster sera mimolette i zapiekamy w piekarniku  przez 10 minut w 170°C . Następnie studzimy .                                          


Gdy ciasto nam pięknie urosło i podwoiło objętość delikatnie wyrabiamy , następnie formujemy małe około 30 gramowe bułeczki . Przekładamy do wysmarowanej olejem formy lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w nagrzanym piekarniku , temperatura 170 °C przez około 30 minut (do fajnego złotego koloru) . Studzimy na kratce  . 


W osobnej misce mieszamy ketchup z musztarda . Plastry ogórka kanapkowego na mniejsze kawałki , cebula oraz pomidorki w cienkie plastry . 
Zimne bułki kroimy na pół , dół smarujemy przygotowanym sosem na to układamy kawałek liścia sałaty , plaster cebuli na to kotlecik zapieczony z serem na górę plaster ogórka , pomidora i przykrywamy wszystko posmarowaną ketchupem górę bułki . 


Całość delikatnie dociskamy i wbijamy wykałaczkę . 


18 kwietnia 2024

Kasza perłowa kuskus z pieczarkami


500 g pieczarek 
1 średnia cebula 
1 duża łyżka masła
700 ml bulionu/czystego rosołu
1 liść laurowy
4 kulki pieprzu czarnego
2 kulki ziela angielskiego
2 łyżki śmietanki 18%
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki soli
1 duża szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka pieprzu białego
Maggi 
1 szklanki kaszy perłowej kuskus 
2 szklanki wody
2 płaskie łyżeczki mąki pszennej

W garnku roztapiamy masło , dokładamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę , smażymy do zezłocenia . 


Pieczarki kroimy w pół plasterki dokładamy do złotej cebuli , smażymy do odparowania z nich wody . Następnie wlewamy 500 ml bulion/czysty rosół i gotujemy na małym ogniu około 10 minut , dokładamy kulki pieprzu czarnego i ziela angielskiego oraz liść laurowy . 


W międzyczasie gotujemy kaszę kuskus . Do wrzącej , osolonej wody , wsypujemy kaszę dokładnie mieszamy i gotujemy 10 minut . Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimna woda , pozostawiamy do całkowitego ostudzenia . 
Gdy pieczarki zmiękną , wlewamy zawiesinę z reszty bulionu/czystego rosołu i mąki (w 200 ml dodajemy mąkę , dokładnie mieszamy) zagotowujemy dolewamy śmietankę . Doprawiamy do smaku przyprawami , dodajemy natkę pietruszki oraz ugotowaną kaszę , dokładnie mieszamy . Możemy ponownie doprawić przyprawami . 


Gotowa kasza możemy podać jako osobne danie ale równiej smakuje jako dodatek do każdego dania mięsnego , rybnego .