01 maja 2021

Pieczone pierogi a'la kebab

 
             CIASTO                
1 kg mąki pszennej 
1 kostki drożdży  (100 g)
450 ml letniego mleka 
100 g masła lub margaryny
1 jajka
łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oregano
               
  NADZIENIE  
500 g pieczarek 
1 cebula
1 czerwona papryka 
1 puszka kukurydza 
1 pierś z kurczaka 
około 200 g sera żółtego 
2 łyżki ketchupu 
 przyprawy - sól , pieprz , przyprawa kebab-gyros 
    
  DODATKOWO 
1 jajko , roztrzepane do posmarowania pierogów 
 
Do miski kruszymy drożdże ,dajemy łyżkę cukru oraz 1 szklankę mleka (letniego) , mieszamy łyżką i odstawiamy 
na 10 minut . 
Masło rozpuszczamy w małym rondelku i studzimy . Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski dodaję do niej sól , jajka , resztę mleka , przyprawy i rozczyn drożdżowy . Wyrabiamy ciasto a pod koniec dodajemy roztopiony i przestudzony tłuszcz . 
Ciasto wyrabiamy do momentu kiedy będzie miękkie i elastyczne .
Formujemy je w kulkę i przekładamy do dużej miski posypanej mąką do wyrośnięcia około 1 godziny (przykryć ściereczką by nie obsychało) .
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę , przyprawiamy solą , pieprzem i przyprawą do kebab-gyros . Podsmażamy na patelni do zrumienienia .
Pieczarki obieramy , kroimy w plastry , większe można pokroić na mniejsze części . Cebulę kroimy w kostkę . Na tej samej patelni z dodatkiem  oleju podsmażamy cebulę razem z pieczarkami . 
Smażymy do momentu kiedy pieczarki będą miękkie a woda 
odparuje . Odstawiamy do wystudzenia . 
misce mieszamy ze sobą mięso , paprykę pokrojoną w kostkę ,  pieczarki z cebulą , kukurydzę , ser żółty starty na tarce o grubych oczkach oraz ketchup . Całość doprawiamy solą i pieprzem . 
Ciasto rozwałkowujemy , szklanką wycinamy kółka w środek wkładamy łyżkę nadzienia i zlepiamy ściśle brzegi .
Pierogi układamy na blaszce do pieczenia , pozostawiając odstępy
(pierogi urosną) .  
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem . 
Piekarnik nagrzewamy do 200 °C , pierogi pieczemy około 
20-25 minut do zrumienienia .

2 komentarze:

  1. Dzień dobry, czy można wiedzieć ile tego mleka ma być?

    OdpowiedzUsuń