1 kg łopatki wieprzowej
2 marchewki
1 duża pietruszka
1/2 selera
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
6 kulek pieprzu czarnego
Około 2 litry letniej wody
3 łyżki Vegety natur
1 żelatyna spożywcza
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
przyprawy - sól , pieprz , maggi
Mięso myjemy , kroimy na mniejsze kawałki , przekładamy do garnka dokładamy obrane warzywa , cebulę , czosnek przekrojony na pół (nie obrane) oraz liść laurowy i kulki ziela angielskiego oraz pieprzu . Zalewamy wodą (tyle by mięso było delikatnie zalane lecz nie pływało) dosypujemy Vegetę , zagotowujemy następnej zmniejszamy gaz i gotujemy do miękkości mięsa (około godziny do dwóch) .
Po upływie tego czasu , gdy mięso będzie miękkie całość przecedzamy przez sitko .
Mięso rozdrabniamy na mniejsze kawałki , marchewkę kroimy w drobną kostkę .
Gotowy rosół (łącznie około ponad 2 litrów) podgrzewamy , wrzucamy do niego pokrojone mięso , marchewka oraz natkę pietruszki , dokładnie mieszamy , doprawiamy do smaku . Żelatynę rozpuścić w szklance rosołu następnie wlewamy do całości i dokładnie
mieszamy .
Tak przygotowany rosół z mięsem i żelatyną rozlewamy do foremek lub małych miseczek .
Gotową galaretkę chowamy do lodówki na około 12 godzin do stężenia .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz