01 czerwca 2024

Szarlotka sypana


CIASTO
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszki manny
1 szklanka białego cukru
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE
1 1/2 kg obranych jabłek
6 łyżek wody
1 mała łyżka cukru

150 g masła 82%

cukier puder do posypania

Jabłka obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach . Dolewamy wodę i dusimy do miękkości , dodajemy cukier który można pominąć (jeżeli jabłka są słodkie) , przekładamy na sitko .


Składniki na ciasto mieszamy w misce i dzielimy na 3 szklanki o pojemności 250 ml takiej samej co odmierzali składniki .


Formę (u mnie rant cukierniczy o wymiarach 18x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia a na dno wysypujemy równomiernie jedna z trzech części ciasta następnie wykładamy połowę jabłek (jeżeli jabłka mają dużo soku , odciskamy z ich nadmiaru) które delikatnie posypujemy cynamonem . Na wyłożone jabłka wykładamy równomiernie druga z trzech części ciasta . Na ciasto wykładamy pozostałe jabłka które również delikatnie posypujemy cynamonem. Na jabłka wysypujemy równomiernie resztę ciasta .


Masło roztapiamy (tak by nie przypaliło się ) , ciepłe wylewamy na ciasto , następnie robimy wykałaczką dziurki by masło wpłynęło w głąb ciasta .
Pieczemy w temperaturze 170° przez 50 do 60 minut . Następnie po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia .



Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem . 
 

2 komentarze:

  1. Czy mogą być jabłka przesmażone?na jaki wymiar blachy to ciasto robić?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam . Ta można tylko trzeba dobrze odcisnąć z nadmiaru soku .
    U mnie to forma o wymiarach 18x28 cm (rant cukierniczy)

    OdpowiedzUsuń