17 lipca 2024

Pinsa po chłopsku


1 pinsa około 250 g
3 łyżki ketchupu "Heinz"
5 plastrów sera żółtego 
1 mały kawałek białej kiełbasy 
8 małych kawałków boczku wędzonego
50 g mięsa mielonego 
1 mała cebula czerwona
2 małe czerwone pomidorki
kilka listków bazylii
1 łyżeczka oleju 
przyprawy-pieprz grubo mielonym, papryka słodka , 
sól , czosnek suszony 

Mięso mielone smażymy na oleju do stracenia surowości , doprawiamy do smaku przyprawami , pozostawiany do lekkiego przestygnięcia .
Pinsa smarujemy ketchupem , układamy potargany ser żółty następnie pokrojoną w plasterki białą kiełbasę , boczek , mięso mielone oraz cienko pokrojoną cebulę . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 °C przez około 15 do 20 minut 
do rozpuszczenia się sera .
Po wyciągnięciu z piekarnia układamy plastry pomidora i kilka listków świeżej bazylii . 

1 komentarz:

  1. To jest konkretne danie. ładnie podane a co najważniejsze, że jest boczek : Polecam mój ulubiony boczek wędzony parzony od ZM Karol!

    OdpowiedzUsuń