PULPETY
500 g mięsa
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
15 całych migdałów
przyprawy- sól, pieprz biały, tymianek
SOS
1 biała część pory
2 cienkie marchewki
2 łyżki mąki migdałowej
50 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki lub koperku
przyprawy- pieprz biały, sól
Mięso mielone wraz z bułką tartą oraz jajkiem przekładamy do miski , doprawiamy przyprawami i wyrabiamy na jednolitą masę . W mięsa formujemy około 20-25 gramowe pulpety , w środek każdego pulpeta wkładamy jednego migdała , gotowe pulpety obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor . Po usmażeniu odkładamy na bok .
Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w pół plasterki por oraz pokrojoną w plasterki marchewkę (jeżeli marchewkę mamy dość grubą kroimy w pół plasterki) dokładnie mieszamy i smażymy około 10 minut , często mieszając . Gdy warzywa mamy podsmażone , lekko miękkie dokładamy usmażone wcześniej pulpety , wlewamy śmietankę , posypujemy mąką migdałowa . Dokładnie i delikatnie mieszamy i dusimy pod przykryciem około 20 minut . Gdy całość mamy uduszona posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperku.
Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w pół plasterki por oraz pokrojoną w plasterki marchewkę (jeżeli marchewkę mamy dość grubą kroimy w pół plasterki) dokładnie mieszamy i smażymy około 10 minut , często mieszając . Gdy warzywa mamy podsmażone , lekko miękkie dokładamy usmażone wcześniej pulpety , wlewamy śmietankę , posypujemy mąką migdałowa . Dokładnie i delikatnie mieszamy i dusimy pod przykryciem około 20 minut . Gdy całość mamy uduszona posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperku.
Sos doprawiamy do smaku solą oraz obfita ilością pieprzu . Dokładnie mieszamy .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz