15 lipca 2025

Ciasto truskawkowe z galaretką

BISZKOPT
3 jajka 
3 łyżki cukru 
3 łyżki mąki pszennej
mniejsze pół łyżeczki proszku do pieczenia 

MASA BUDYNIOWA
130 g cukru 
50 g budyniu waniliowego 
400 ml mleka 3,2 % 
250 g margaryny (Palma z murzynkiem)

DODATKOWO
2 galaretki truskawkowe 
700 ml wody 
10 średnich truskawek 

BISZKOPT.: Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę , zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy partiami mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia . 
Gotowe ciasto wylewamy do rantu (średnica 20cm) . 
Pieczemy 20 minut w temperaturze 175 °C .
Po upieczeniu wyciągamy z rantu i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . 
MASA BUDYNIOWA.: 50 g cukru , budyń oraz 100 ml mleka mieszamy ze sobą a resztę cukru 
i mleka zagotowujemy a następnie wlewamy rozmieszane budynie . Gotujemy do zgęstnienia budyniu . Studzimy ! 
Margarynę ubijamy na puszystą masę następnie dodajemy zimny budyń i mieszamy na jednolitą masę . 
Gotową masę wykładamy na biszkopt na niego układamy pokrojone truskawki . 
W między czasie rozpuszczamy galaretki we wrzącej wodzie , pozostawiamy do lekkiego stężenia którą wylewamy ostrożnie na górę ciasta .

Gotowe ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz