3 litry bulionu warzywno-mięsnego **
2 ziemniaki
2 średnie kalarepy
3 średnie marchewki
1 por
1 pietruszka
1/2 selera
1/4 brokuły
Vegeta
pieprz czarny mielony
magii
sól
4 kulki ziela angielskiego
6 kulek pieprzu czarnego
2 liście laurowe
ZAKLEPKA
2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki mąki
100 ml wody
Bulion zagotować . Wrzucamy pieprz w kulkach i ziele angielskie oraz liść laurowy .
Warzywa obieramy , myjemy , ziemniaki , kalarepę i seler kroimy
w dość równą kosteczkę , marchewkę , pietruszkę kroimy w pół talarki a por w grube talarki . Brokuł obieramy na mniejsze różyczki .
Do bulionu na sam początek dajemy warzywa które dłużej się gotują czyli ziemniaki , kalarepę , marchewkę , pietruszkę dopiero po chwili seler i por a na samym końcu tak około 10 minut brokuł , możemy również dodać liście z kalarepy pokrojone w mniejsze kawałki .
Zupę zaklepujemy za klepką (w wodzie rozmieszać śmietanę , mąkę) i wlewamy do zupy . Energicznie mieszamy na sam koniec doprawiamy do smaku .
** Bulion mięsno-warzywny
porcja rosołowa
4 sztuki skrzydełek
ogon świński
1 żeberko
5 marchewek
2 pietruszki
zielona część pietruszki
1/2 selera
zielona część selera
por
3 suszone grzybki
Vegeta natur
po 6 kulek pieprzy i ziela angielskiego
3 liście laurowe
Mięso przekładamy do garnka , warzywa obieramy ,
wkładamy do tego samego garnka co mięso , zalewamy zimną wodą tak żeby zalać całość dodać przyprawy . Gotujemy od zagotowania na wolnym ogniu około 3 godziny . Gotowy bulion przecedzamy .