02 sierpnia 2022

Zapiekanka „Moja ulubiona”


450 g kalafioru
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1/2 papryki
3 ząbki czosnku 
1 mała cebula biała 
6 sztuk pieczarek 
2 pomidory czerwone
4 kostki brykietu szpinaku 
80 g przecieru pomidorowego 
120 g czarnej fasoli konserwowej
oliwa z oliwek 
120 g mozzarelli 
przyprawa do mięsa (Knorr)
400 ml zimnej wody 
2 torebki Broccoli Granti (Knorr)
przyprawy - sól , pieprz , Vegeta , zioła prowansalskie , majeranek 
 maggi , curry , gałka muszkatołowa 

Kalafior gotujemy około 5 minut we wrzącej , osolonej z odrobiną cukru wodzie . Studzimy . 
Mięso mielone podsmażyć na oliwie dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek , cebulę obieraną i pokrojoną 
w kostkę oraz szpinak . Następnie dodajemy paprykę pokrojoną 
w paseczki , pieczarki pokrojone w grube pół plasterki oraz pomidory pokrojone w kostkę . Dobrze wymieszać i chwilę dusić do odparowania wody . Na koniec dodajemy odsączoną fasole oraz przecier pomidorowy i ponownie doprawiamy przyprawami .


Do naczynia żaroodpornego na dno wykładamy  mięso na górę rozdrobniony kalafiora.


Gdy zapiekankę mamy gotową przygotowujemy sos.
W małym garnku rozprowadzamy zawartość torebki i zagotowujemy. Do ciepłego sosu dodajemy 70 g popartego sera, energicznie mieszamy i rozlewamy na mięso z kalafiorem. 


P
ieczemy w 170 °C przez 10 minut następnie posypujemy resztą starej mozzarelli. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 °C (góra - dół) . Do rozpuszczenia się sera.  
Przed podaniem możemy posypać posiekaną natką pietruszki. 

31 lipca 2022

Wrap z warzywami i kotletem schabowy inaczej

 
Na 2 sztuki 

2 kotlety schabowe
2 jajka 
6 liści sałaty 
1 pomidor czerwony 
1/2 cebuli
1/2 ogórka szklarniowego
2 małe serki topione
2 placki tortilla pełnoziarnistej 
olej  
przyprawy - Vegeta , słodka papryka , pieprz czarny , maggi , przyprawa do mięsa (Knorr)

Kotlet schab rozbijamy i przyprawiamy przyprawiamy . Olej wylewamy na patelnie i dobrze rozgrzewamy (ilość taka by kotlet delikatnie pływał ale nie był smażony w głębokim tłuszczu) . Jajka wybijamy do 
miski , rozbełtujemy i zanurzamy w nim gotowe kotlety i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju , pozostawiamy chwilę do przestudzenia .


Placek tortilla smarujemy serkiem topiony , układamy na nim 
sałatkę , pomidora pokrojonego w plastyk , ogórka i cebule w słupki oraz pokrojone w paski mięso . Zwijamy ciasno w rulonik (delikatnie tortille składamy w pół a następnie w rulonik) . 

24 lipca 2022

Fasolka szparagowa z kurczakiem w curry


500 g fasolki szparagowej 
300 g piersi z kurczaka 
3 kostki szpinaku w brykietach 
przyprawy- curry, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa 

Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 
Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę , przekładamy na patelnię z niewielką ilość oliwy z oliwek. Dodajemy przyprawy i chwilę smażymy po około 15 minutach dodajemy fasolkę szparagowa i szpinak.  


Smażymy jeszcze chwilę do momentu jak szpinak się rozpuści 
i odparuje woda. Doprawiamy do smaku.