250 g mąki żytniej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 duża łyżeczka przyprawy do piernika
50 g cukru pudru
80 g miodu wielokwiatowego
50 g masła/margaryny
1 jajko
Produkty sypkie łączymy ze sobą w jednej misce . W garnku rozpuszczamy miód masło/margarynę , odstawić na około 5 minut
do lekkiego wystudzenia . Po upływie tego czasu łączymy produkty sypkie z mokrymi na koniec dodajemy jajko . Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę .
Wyrobione i gładkie ciasto pozostawiamy na 30 minut .
Po 30 minutach urywamy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość około 5 mm , wycinamy pierniki wykrawkami . Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 °C przez 8 minut (duże foremki) lub 6 minut (małe foremki) .
Po upieczeniu pierniki pozostawiamy na blaszce do lekkiego wystudzenia (ponieważ pierniki po upieczeniu są bardzo miękkie) . Zimne (najlepiej na następny dzień) ozdabiamy pierniki .
Wystudzone pierniki przechowujemy w szczelnym pojemniku (najlepiej metalowy) .