18 kwietnia 2024

Kasza perłowa kuskus z pieczarkami


500 g pieczarek 
1 średnia cebula 
1 duża łyżka masła
700 ml bulionu/czystego rosołu
1 liść laurowy
4 kulki pieprzu czarnego
2 kulki ziela angielskiego
2 łyżki śmietanki 18%
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki soli
1 duża szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka pieprzu białego
Maggi 
1 szklanki kaszy perłowej kuskus 
2 szklanki wody
2 płaskie łyżeczki mąki pszennej

W garnku roztapiamy masło , dokładamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę , smażymy do zezłocenia . 


Pieczarki kroimy w pół plasterki dokładamy do złotej cebuli , smażymy do odparowania z nich wody . Następnie wlewamy 500 ml bulion/czysty rosół i gotujemy na małym ogniu około 10 minut , dokładamy kulki pieprzu czarnego i ziela angielskiego oraz liść laurowy . 


W międzyczasie gotujemy kaszę kuskus . Do wrzącej , osolonej wody , wsypujemy kaszę dokładnie mieszamy i gotujemy 10 minut . Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimna woda , pozostawiamy do całkowitego ostudzenia . 
Gdy pieczarki zmiękną , wlewamy zawiesinę z reszty bulionu/czystego rosołu i mąki (w 200 ml dodajemy mąkę , dokładnie mieszamy) zagotowujemy dolewamy śmietankę . Doprawiamy do smaku przyprawami , dodajemy natkę pietruszki oraz ugotowaną kaszę , dokładnie mieszamy . Możemy ponownie doprawić przyprawami . 


Gotowa kasza możemy podać jako osobne danie ale równiej smakuje jako dodatek do każdego dania mięsnego , rybnego .


09 kwietnia 2024

Sos pieczarkowy


500 g pieczarek 
1 średnia cebula
2 łyżki masła 
500 ml bulionu/rosołu czystego
200 ml wody 
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki śmietanki 18%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
duża szczypta gałki muszkatołowej
1 mała łyżeczka pieprzu białego
kilka kropel maggi 
4 ziarna pieprzu czarnego
1 liść laurowy

Pieczarki kroimy w grubsze pół plastry , odkładamy na bok . Cebulę obrać i pokroić w średnia kostkę . Masło roztopić w garnku , dorzucić cebulkę i smażyć do ze złocenia . Gdy mamy gotową dorzucamy do całości pokrojone pieczarki , dokładnie mieszamy i pozostawiamy do odparowania z nich wody . 


Gdy z pieczarek odparowała woda , wlewamy bulion / czysty rosół , dokładamy pieprz czarny w ziarnkach i liść laurowy . Gotujemy na małym ogniu około 15 minut , by pieczarki lekko zmiękły . 
W między czasie robimy zawiesinę z wody i mąki (do 200 ml wsypujemy 2 łyżki mąki , dokładnie mieszamy) . Do miękkich pieczarek wlewamy zawiesinę oraz śmietankę , zagotowujemy ,  doprawiamy , solą , pieprzem , maggi oraz gałka muszkatołową . Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki . 
 

Gotowy sos jest idealny do mięs , kasz czy ziemniaków . 

05 kwietnia 2024

Placuszki z mango


500 g pulpy z mango 
1 jajko 
80 g mąki pszennej 
10 g mąki migdałowej 
60 ml mleka 1,5 %
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 mała łyżeczka cukru 
olej- do smażenia

Pulpę (zblendowane mango ) z mango przekładamy do miski , dodajemy jajko , dokładnie mieszamy na koniec dokładamy resztę składników (mąkę migdałową można zastąpić zwykłą) mieszamy na gładką i jednolitą masę ( o konsystencji podobnej do gęstego ciasta naleśnikowego) . Pozostawiamy na około 30 minut . 


Po upływie tego czasu na patelnie nalewamy niewielką ilość oleju , dobrze nagrzewamy i nakładamy łyżkę ciasta i smażymy około 
7 minut na mniejszym ogniu następnie obracamy 
na drugą stronę i smażymy kolejne 7 minut na złoty kolor . 
I tak postępujemy do wykorzystania ciasta  . 


Gotowe placuszki odsączamy na papierze ręcznikowym . 


Podajemy z cukrem pudrem lub zajadamy same placuszki .