01 czerwca 2024

Kurczak w sosie szpinakowym z makaronem


400 g filetu z piersi kurczaka
400 g szpinaku
2 duże ząbki czosnku
50 ml śmietanki 18%
2 plastry sera żółtego- Mazdamer
500 ml bulionu 
Oliwa z oliwek
200 g makaronu świderki 
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
 po prowansalsku 
przyprawy-pieprz , słodka i ostra papryka czerwona ,
sól , 
czosnek suszony , tymianek , 
gałka muszkatołowa , maggi 

Pier z kurczaka kroimy w drobne paseczki , posypujemy przyprawa do kurczaka po prowansalsku , obficie pieprzem oraz słodka papryka , duża szczypta ostrej papryki , tymianku , suszonego czosnku i soli , mała szczypta gałki muszkatołowej dokładnie mieszamy , polewamy oliwa i pozostawiamy na chwilę do przegryzienia . 
Po upływie tego czasu kurczaka smażymy na złoty kolor z każdej strony . Po usmażeniu kurczaka dokładamy szpinak , smażymy do odparowania wody ze szpinaku , następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , dokładnie mieszamy i smażymy około 10 minut . 

Po odparowaniu wody i usmażeniu czosnku do całości wlewamy bulion i gotujemy około 20 minut na małym ogniu , do lekkiego zgęstnienia sosu . 



Do całości dodajemy pokrojony w kostkę ser żółty i wlewamy śmietankę , dokładnie mieszamy , doprawiamy do smaku solą , maggi i pieprzem .

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju 3 minuty (musi być jeszcze twardy) . Ugotowany , odcedzony makaron dokładamy do szpinaku , dokładnie mieszamy i gotujemy około 7 do 10 minut do miękkości makaronu . 

29 maja 2024

Łazanki chłopskie


400 g mięsa mielonego wieprzowe
200 g tłustej kiełbasy
100 g boczku 
3 łyżki oleju 
400 g kiszonej kapusty 
1 duża marchewka 
300 g podsmażonych pieczarek 
200 g makaronu wstążka 
2 łyżeczki przyprawy do mięs (Knorr)
1 łyżeczka pieprzu 
1 łyżeczka majeranku 
1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
przyprawy- sól , pieprz czarny , maggi , gałka muszkatołowa 

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , odcedzamy , odkładamy na bok .
Kapustę kiszoną wraz z marchewką potartą na grubych oczkach marchewką gotujemy do miękkości , odkładamy na bok .
Mięso mielone smażymy na oleju do stracenia surowości z dodatkiem przyprawy do mięs , papryki , dużą szczyptą soli i łyżeczką pieprzu , gdy mięso mamy usmażone dodajemy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę . Smażymy około 10 minut . W między czasie boczek kroimy w grubszą kostkę lub małe paseczki , smażymy do wytopienia się tłuszczu . 
Po usmażeniu dokładamy do mięsa z kiełbasą . 
Makaron , kapustę kiszoną, pieczarki , mięso z kiełbasą i boczkiem przekładamy do jednego dużego garnka , dodajemy majeranek , dokładanie mieszamy . 


Prażymy na średnim ogniu około 15 minut , doprawiamy do smaku dużą szczyptą gałki muszkatołową , pieprzem , solą , maggi . 

 

24 maja 2024

Karkówka pod cebulową pierzynką z pieczarkami

 


1 kg karkówki
2 duże cebule 
100 g smażonych pieczarek 
2 liście laurowe 
150 ml zimnej wody 
10 łyżek oleju 
1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 
przyprawy- peklo sól , pieprz czarny , słodka papryka , majeranek

Karkówkę kroimy na około 5 cm plastry , posypujemy z każdej strony przyprawami (oprócz pieprzu grubo mielonego) . Przekładamy do naczynia żaroodpornego , szczelnie przykrywamy i pozostawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu . 


Po upływie tego czasu mięso obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni do zamknięcia mięsa (około 10 minut z każdej strony) . W międzyczasie odbieramy i kroimy w piórka cebulę . 


Gotowe mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego , zasypujemy cebula na górę pieczarki oraz liście laurowe ,  posypujemy grubo mielony pieprz . Na koniec wlewamy wodę z tłuszczem z patelni (na patelnię na której smażyli mięso wlewamy wodę , zagotowujemy) . Przykrywamy szczelnie i pieczemy 2 godziny w 150 °C (opcja gora-dół) .