12 czerwca 2024

Zupa ryżowa


Około 2 litry czystego rosołu
1/2 szklanki suchego ryżu 
1 duża ugotowana marchew 
1 mały ugotowany korzeń pietruszki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
przyprawy- sól , pieprz , maggi

Czysty rosół przelewamy do garnka , zagotowujemy , wsypujemy przepłukany zimną wodą ryż i gotujemy około 10 minut . Po upływie tego czasu dokładamy przetartą na dużych oczkach marchewkę oraz korzeń pietruszki , posiekaną natkę pietruszki , doprawiamy do smaku przyprawami . Ponownie zagotować . 

Przepis na czysty rosół z mojego przepisu znajdziecie Państwo na blogu oraz po linkiem .: 

03 czerwca 2024

Sałatka śledziowa z marynowanymi pieczarkami i jajkami


400 g śledzi wiejskich 
2 łyżki cebuli ze śledzi 
5 jajek 
150 g marynowanych pieczarek 
3 ogórki konserwowe 
2 łyżki majonezu
2 łyżki posiekanego koperku 
1 mała łyżeczka pieprzu grubo ziarnistego 

Jajka gotujemy na twardo , obieramy , dokładnie studzimy . 
Śledzia kroimy w około 2 cm paski przekładamy do miski , cebulę ze śledzi kroimy na mniejsze kawałki , ogórka konserwowego kroimy w drobną kostkę , zimne jajka przeciskamy przez krajaczke od warzyw , wszystko przekładamy do jednej miski . 


Do całości dokładamy koper , majonez i grubo mielony pieprz , dokładnie mieszamy . 
Gotową sałatkę pozostawimy do przegryzienia w lodówce . 

01 czerwca 2024

Szarlotka sypana


CIASTO
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszki manny
1 szklanka białego cukru
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE
1 1/2 kg jabłek
6 łyżek wody
1 mała łyżka cukru

150 g masła 82%

cukier puder do posypania

Jabłka obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach . Dolewamy wodę i dusimy do miękkości , dodajemy cukier który można pominąć (jeżeli jabłka są słodkie) , przekładamy na sitko .


Składniki na ciasto mieszamy w misce i dzielimy na 3 szklanki o pojemności 250 ml takiej samej co odmierzali składniki .


Formę (u mnie rant cukierniczy o wymiarach 18x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia a na dno wysypujemy równomiernie jedna z trzech części ciasta następnie wykładamy połowę jabłek (jeżeli jabłka mają dużo soku , odciskamy z ich nadmiaru) które delikatnie posypujemy cynamonem . Na wyłożone jabłka wykładamy równomiernie druga z trzech części ciasta . Na ciasto wykładamy pozostałe jabłka które również delikatnie posypujemy cynamonem. Na jabłka wysypujemy równomiernie resztę ciasta .


Masło roztapiamy (tak by nie przypaliło się ) , ciepłe wylewamy na ciasto , następnie robimy wykałaczką dziurki by masło wpłynęło w głąb ciasta .
Pieczemy w temperaturze 170° przez 50 do 60 minut . Następnie po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia .



Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem .