500 g mąki pszennej
30 g drożdży świeżych
50 g cukru
250 ml letniego mleka 3,2 %
40 g masła
2 jajka lekko roztrzepane
pół łyżeczki soli
DODATKI
6 łyżek roztopionego masła
marmolada do nadziewania (można pominąć)
cukier puderdo dekoracji
Do miski przesiać mąkę . Do osobnej miski wsypać pokruszone drożdże , zasypać połową cukru , wlać połowę mleka i wymieszać
z niewielką ilością mąki tak aby konsystencja była podobna do gęstej śmietany . Zaczyn odkładamy do podrośnięcia .
Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiać na gładką masę . Odstawić do wyrośnięcia .
Gdy ciasto wyrośnie wyciągamy na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić . Z ciasta formować kulki (około 50 g każda) . Jak chcemy nadziewać buchty , należy rozpłaszczyć bułkę , nałożyć na środek łyżeczkę nadzienia i zlepić .
Dno tortownicy o średnicy Ø 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia . Boki tortownicy wysmarować tłuszczem . Układamy bułki blisko siebie tak aby się stykały . Przykryć ściereczką do podwojenia objętości . Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztopionym masłem .
Piec w temperaturze 190 °C przez 25-30 minut . Przed podaniem posypać cukrem pudrem .
Najlepiej smakują na ciepło .