15 lipca 2021

Krokodylki - ogórki na ostro

Krokodylki nazwa pochodzi od mojego męża a dla czego nie pytajcie bo sam nie wie... 

  
2 kg ogórków gruntowych 
4 łyżki soli (około 70 g) 
 


Ogórki pokroić na mniejsze części , małe na pół i na cztery części a większe na pół i na sześć lub jak wolimy możemy pokroić w około 1,5 cm do 2 cm grubości plastry . Zasypujemy sola , mieszamy i pozostawiamy na 6 godzin by ogórki puściły soki . 
 
Po 6 godzinach odlewamy sok który powstał i dokładany ;
 
2 łyżki chilli ( ostrej papryki ) 
1 główkę obranego czosnku pokrojonego w plastry
 
 
I zalewamy zalewą którą musimy zagotować wystudzić i zalać ogórki na 12 godzin . 
 
  ZALEWA 
1 1/2 szklanki octu 
8 łyżek oleju 
2 szklanki cukru 
 
ogórki świeżo zalane 
ogórki po 12 godzinach
od zalania 
 
Po upływie 12 godzin ogórki przekładamy do słoików , zalewamy zalewą która powstała z ogórków i pasteryzujemy 30 minut od zagotowania się wody . 
Pozostawiamy w garnku do wystudzenia .


Ogórki najlepiej smakują około 2 tygodnie po zrobieniu . 


12 lipca 2021

Zakręcone drożdżówki z serem

 
  CIASTO DROŻDŻOWE 
2 szklanki mąki pszennej 
35 g masła 
25 g świeżych drożdży 
2 żółtka 
125 ml ciepłego mleka 
3 łyżki cukru 
1 łyżka jogurtu naturalnego 
1/4 łyżeczki soli
 
  NADZIENIE SEROWE 
800 g sera twarogowego
2 żółtka 
5-6 łyżek cukru 
cukier waniliowy (32 g)
 
Drożdże pokruszyć w misce , dodać do nich po łyżce cukru i jogurtu naturalnego oraz 2 łyżki ciepłego mleka a na koniec łyżeczka maki pszennej. Zarobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia . 
Masło rozpuszczam z mlekiem (ja wrzucam masło do mleka 
i mieszam do rozpuszczenia) .
Żółtka dokładnie mieszam z cukrem . 
Przesiać do miski mąkę , dodać sól , utarte żółtka ,  zaczyn drożdżowy i mieszamy do połączenia się składników na koniec dodajemy mleko z masłem . Mieszamy na jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką lub przełożyć do miski do wyrastania ciasta drożdżowego (polecam) i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 
 
  
Twaróg rozgnieść widelcem dodać cukier i cukier waniliowy oraz żółtka , mieszamy na jednolitą masę . 
Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i przekładamy na blat oprószamy 
mąka , dzielimy na dwie części . Z każdej części rozwałkujemy prostokąta o grubości około 3 do 4 milimetrów. Na każdy prostokąt wyłożyć porcje masy serowej która rozprowadzamy po całości .  
 

Ciasto zawijamy na 3 (a'la ślimak) tak przygotowane ciasto dzielimy na paseczki . 

 
I przekręcamy w pół . 
 
 
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy bułki tak by się nie stykały podczas pieczenia .
Piec w temperaturze 180 °C przez około 30 minut . 

 
Gotowe i wystudzone bułeczki można polukrować .

10 lipca 2021

Krokiety z pieczarkami i serem


 
500 g pieczarek
250 gram sera edamskiego 
przyprawy - sól , pieprz , Vegeta  
oliwa z oliwek , lub masło 
 
jajka - do panierowania 
bułka tarta - do panierowania 
olej - do smażenia krokietów 
 
Pieczarki kroimy z pół talarki , podsmażamy do momentu odparowania z nich wody , doprawiamy solą , pieprzem i szczyptą Vegety . 
Studzimy pieczarki . Ser kroimy w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Dokładamy do pieczarek i dokładnie mieszamy .  
 

Naleśniki na słono smażymy z przepisu podstawowego (https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/06/nalesniki-na-sono.html) , potrzebujemy około 8 sztuk o średnicy 20 cm .
 
Na każdy naleśnik nakładamy odrobinę farszu , boki naleśnika składamy do zewnątrz i zwijamy w rulonik . 
  
 
Gotowe krokiety pozostawiamy chwilę do ostygnięcia . Po ostygnięciu panierujemy pojedynczą panierka (jajko-bułka tarta) i smażymy na złoty kolor z obu stron .