30 stycznia 2022

Brzoskwiniowe love

 
  BISZKOPT
4 jajka
4 łyżki cukru 
4 łyżki mąki pszennej 
1 łyżeczka kakao 
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
 
  MASA BUDYNIOWO-GALARETKOWA 
2 budynie 
1 galaretka brzoskwiniowa 
1 galaretka pomarańczowa 
puszka brzoskwiń
300 ml wody 
 
  BITA ŚMIETANA
400 ml śmietany 30%
1 galaretka brzoskwiniowa 
3 łyżki cukru pudru 
  
  DODATKOWO 
100 g tartej czekolady mlecznej 
4 łyżek pokruszonego biszkoptu (można pominąć) 
 
Biszkopt .: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą , jednolita masę 
i dodajemy sypkie produkty przesiane przez sito (mąka pszenną , kakao , proszek do pieczenia) .
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia 
o średnicy około 23 cm  użyłam rantu cukierniczego) , pieczemy 
25 minut w 175° C-180° C . Upieczony biszkopt lekko zrzucamy na ziemię i wyciągamy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia . 
Możemy w tym momencie odciąć kawałek górnej części biszkoptu na posypkę lecz nie koniecznie) . 
Masa budyniowo-galaredkowa .: Puszka brzoskwiń rozdzielamy na brzoskwinie i syrop . Brzoskwinie kroimy w drobną kosteczkę . A do syropu dolewamy wodę . Większą połowę syropu za gotujemy a w reszcie mieszamy budynie z cukrem i wlewamy do gotującego 
syropu . Gotujemy do momentu zgęstnienia budyniu następnie dodajemy sypkie galaretki i energicznie mieszamy by się równomiernie rozpuściła na sam koniec dajemy brzoskwinie , ponownie mieszamy . Masę przelewamy na zimny i upieczony biszkopt . Pozostawiamy na około 12 godzin do stężenia .
Bita śmietana .: Śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem na sam koniec delikatnie wlewamy lekko stężała galaretkę i ponownie delikatnie mieszamy do połączeni się bitej śmietany z galaretka . Następnie przekładamy na stężałą masę budyniowo-galaredkową . 
 
Gotowe ciasto posypujemy czekolada i pokruszonym biszkoptem 
(jeśli chcemy)
 
Jeśli posypujemy czekolada i pokruszonym biszkoptem to proporcje 50 gram czekolady potartej i 4 łyżki biszkoptu a jeśli tylko czekolada to 100 g potartej mlecznej . 

28 stycznia 2022

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym


4 podudzia z kurczaka 
4 skrzydełka z kurczaka 
1 ogon świński 
2 żołądki z indyka 
2 marchewki 
1 duża pietruszka 
1 mały seler 
1 zielona część z pory
1/2 kg pieczarek 
2 liście laurowe 
pół pęczka natki pietruszki 
100 g serka topionego naturalnego 
4 ziarna ziela angielskiego 
8 ziaren pieprzu czarnego
2 łyżki Vegety
3 litry zimnej wody  
przyprawy - pieprz biały, Vegeta, maggi 
około 300 g makaronu kolanka / świderki 
 
Mięso oraz obrane, umyte warzywa (oprócz pieczarek) przekładamy do garnka i zalewamy woda do ich wysokości, dodajemy ziarna ziele angielskie oraz pieprzu czarnego, liść laurowy oraz Vegetę. Gotujemy około 4 godziny (możemy krócej) po ugotowaniu wywaru przelewamy przez sito. Do czystego wywaru dodajemy natkę pietruszki i poparte na tarce o grubych oczkach pieczarki, gotujemy około 25 do 30 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę pietruszkę, marchewkę, kawałek selera i obrane mięso z podudzi, skrzydełek. Na sam koniec dajemy do zupy rozmieszany w zimnej wodzie serek topiony. Przyprawiamy do smaku. 
Makaron (ilość zależy od nas, jak gęstą chcemy zupę) gotujemy według przepisu na opakowaniu. 
Ugotowany dodajemy do zupy. 


25 stycznia 2022

Naleśniki budyniowe

 
700 ml mleka 3.2%
250 ml wody mineralnej gazowanej 
400 g mąki pszennej 
4 budyniu waniliowego (każdy 38 g) 
40 g cukru waniliowego 
2 łyżki oleju 
2 jajka 
 
Mleko , wodę  jajka , olej wlewamy do jednego garnka wymieszać następnie powoli dodajemy mąkę wymieszana z budyniem 
i mieszamy do uzyskania jednolitej masy . Masa powinna być gęsta (masa powinna spływać jednolitym strumieniem z chochli ) . Gotowe ciasto pozostawiamy na 30 minut . Po tym czasie naleśniki mieszamy łyżka i smażymy na patelni naleśnikowej na złoty kolor z każdej 
strony (z przepisu wychodzi około 20 naleśników z patelni o średnicy 24 cm) . 

Gotowe naleśniki podajemy z musem owocowym , dżemem , nutella albo z białym serem na słodko i owocami .