( na 3 porcje lub jedną większą )
300 g sałaty lodowej
1 pomidor czerwony
1/4 czerwonej papryki
1/4 ogórka szklarniowego
1/2 czerwonej cebuli
3 rzodkiewki
240 g tuńczyka
3 jajka ugotowane na twardo
SOS SAŁATKOWY
1 1/2 łyżki musztardy sarepskiej
4 łyżki oliwy
6 łyżek oleju
1 łyżeczka siekanego koperku
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
Wszystkie składniki z sosu wkładamy do miski i mieszamy na jednolitą korespondencję , dodajemy koperek . Pozostawiamy do przegryzienia na około 30 minut . Przed polaniem ponownie wymieszać .
Sałatę szarpiemy na mniejsze kawałki , pomidora w kostkę ,
paprykę i cebule w słupki , rzodkiewkę i ogórek w pół plasterki , jajko
kroimy w grubszą kostkę .
Wszystko układamy na jednym talerzu warstwami , polewamy
sosem , na warzywa tuńczyk i na samą górę układamy jajko .