450 g kalafioru
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1/2 papryki
3 ząbki czosnku
1 mała cebula biała
6 sztuk pieczarek
2 pomidory czerwone
4 kostki brykietu szpinaku
80 g przecieru pomidorowego
120 g czarnej fasoli konserwowej
oliwa z oliwek
120 g mozzarelli
przyprawa do mięsa (Knorr)
400 ml zimnej wody
2 torebki Broccoli Granti (Knorr)
przyprawy - sól , pieprz , Vegeta , zioła prowansalskie , majeranek
maggi , curry , gałka muszkatołowa
Kalafior gotujemy około 5 minut we wrzącej , osolonej z odrobiną cukru wodzie . Studzimy .
Mięso mielone podsmażyć na oliwie dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek , cebulę obieraną i pokrojoną
w kostkę oraz szpinak . Następnie dodajemy paprykę pokrojoną
w paseczki , pieczarki pokrojone w grube pół plasterki oraz pomidory pokrojone w kostkę . Dobrze wymieszać i chwilę dusić do odparowania wody . Na koniec dodajemy odsączoną fasole oraz przecier pomidorowy i ponownie doprawiamy przyprawami .
Do naczynia żaroodpornego na dno wykładamy mięso na górę rozdrobniony kalafiora.
Gdy zapiekankę mamy gotową przygotowujemy sos.
W małym garnku rozprowadzamy zawartość torebki i zagotowujemy. Do ciepłego sosu dodajemy 70 g popartego sera, energicznie mieszamy i rozlewamy na mięso z kalafiorem.
Pieczemy w 170 °C przez 10 minut następnie posypujemy resztą starej mozzarelli. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 °C (góra - dół) . Do rozpuszczenia się sera. Przed podaniem możemy posypać posiekaną natką pietruszki.