01 września 2022

Karkówka w leśnych grzybach

Sezon grzybkowy w pełni wiec grzechem by było gdyby nie skorzystać z darów natury . 


500 g karkówki 
2 średnie cebule
200 g  leśnych grzybków 
2 łyżki musztardy 
2 łyżki margaryny 
1 łyżka posiekanego koperku 
1 liść laurowy 
przyprawa do mięsa (Knorr) 
przyprawy - sól , majeranek , kolorowy pieprz , papryka słodka 

Mięso myjemy i kroimy na dwa plastry , oprószamy 
przyprawami , smarujemy z obu stron musztarda . Przekładamy do głębokiej patelni i obsmażamy na margarynie do zamknięcia mięsa 
(tak by ładnie było przysmażone) . 


Następnie dodajemy do całości cebulę , grzyby pokrojone w plasterki oraz liść laurowy , parę kulek pieprzu kolorowego i podlewamy niewielką ilością wody . Dusimy około 30 minut pod przykryciem , by na koniec duszenia było bardzo mało wody (prawie w cale) . 
Na sam koniec dodajemy posiekany koperek . 

Gotowe mięso podajemy z ziemniakami , kluskami śląskimi albo z ulubionymi dodatkami .


Oto kilka zdjęć z mojego udanego grzybobranie 😁







30 sierpnia 2022

Kurczak w pomidorach na ostro

Przepis który powstał przypadkowo bo po prostu mówiąc 
" brakowało pomysłu na obiad " i tak się o to zrodził kurczak 
w pomidorach a na ostro to już zasługa mojego męża który 
od jakiegoś czasu pokochał płatki chilli (polecam z firmy Kamis) 
i dodaje do prawie każdego dania . 


2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 puszka pomidorów krojonych
1 marchewka 
1 średnia cebula
przyprawa do kurczaka 
oliwa z oliwek 
1 łyżka przecieru pomidorowego 
2 łyżeczki suszonych płatków Chilli
przyprawy - sól, pieprz , papryka słodka , papryka ostra , Vegeta , bazylia , oregano 

Kurczaka kroimy w plastry i obsmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor na koniec  dodajemy cebule pokrojona w grubą kostkę . Następnie posypujemy przyprawami , dodajemy obrana i potarta na grubych oczkach marchew , pomidory , przecier pomidorowy . Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 30 minut . Na koniec dodajemy płatki chili . Można ponownie doprawić do smaku . 

25 sierpnia 2022

Schab klasyczny


200 g schabu
1 jajko 
bułka tarta 
przyprawy - pieprz czarny , do mięsa (Knorr) , papryka słodka , maggi
olej lub smalec

Mięso myjemy kroimy na kawałki około 5 cm następnie rozbijamy 
z obu stron , posypujemy pieprz, papryka i przyprawa do mięsa . Pozostawiamy do przegryzienia około 20 minut . Do jednej miski rozbijamy jajko dodajemy kilka kropli maggi  rozbełtujemy jak by jajko było jednolite . Do kolejnej miski wsypujemy odrobine bułki tartej . Rozbitego kotleta wkładamy do jajka a następnie do
bułki tarte i smażymy na mocno rozgrzanym oleju lub smalcu na złoty kolor z każdej strony . 
Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu . 

Podajemy z ulubionymi dodatkami, warzywami .