25 sierpnia 2022

Schab klasyczny


400 g schabu
3 jajko 
bułka tarta 
przyprawy- pieprz czarny, sól, papryka słodka, maggi
olej lub smalec

Mięso myjemy kroimy na kawałki około 5 cm lub rozcinamy na tak zwaną harmonijka (wtedy wyjdzie gigant jak na zdjęciu następnie rozbijamy z obu stron, posypujemy pieprz, papryka i solą. Pozostawiamy do przegryzienia około 20 minut . Do jednej miski rozbijamy jajko dodajemy kilka kropli maggi  rozbełtujemy jak by jajko było jednolite . Do kolejnej miski wsypujemy odrobine bułki tartej . Rozbitego kotleta wkładamy do jajka a następnie do
bułki tarte i smażymy na mocno rozgrzanym oleju lub smalcu na złoty kolor z każdej strony . 
Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu . 

Podajemy z ulubionymi dodatkami, warzywami . U mnie zagościła surówka z kapusty pekińskiej i ziemniaki hasselback (pieczone na sposób po szwedzku) robione we frytkownicy bez tłuszczowej. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz