400 g schabu
3 jajko
bułka tarta
przyprawy- pieprz czarny, sól, papryka słodka, maggi
olej lub smalec
Mięso myjemy kroimy na kawałki około 5 cm lub rozcinamy na tak zwaną harmonijka (wtedy wyjdzie gigant jak na zdjęciu następnie rozbijamy z obu stron, posypujemy pieprz, papryka i solą. Pozostawiamy do przegryzienia około 20 minut . Do jednej miski rozbijamy jajko dodajemy kilka kropli maggi rozbełtujemy jak by jajko było jednolite . Do kolejnej miski wsypujemy odrobine bułki tartej . Rozbitego kotleta wkładamy do jajka a następnie do
bułki tarte i smażymy na mocno rozgrzanym oleju lub smalcu na złoty kolor z każdej strony .
Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu .
Podajemy z ulubionymi dodatkami, warzywami . U mnie zagościła surówka z kapusty pekińskiej i ziemniaki hasselback (pieczone na sposób po szwedzku) robione we frytkownicy bez tłuszczowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz