15 września 2022

Jajecznica z borowikiem


4 jajka
3 średnie borowikiem 
1 średnia cebula 
2 łyżki masła
sól i pieprz
posiekany szczypiorek

Borowiki kroimy w cienkie pół plasterki i podsmażamy na margarynie około 5 minut po tym czasie dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebule i podsmażamy jeszcze kolejne 15 minut by grzybki nie były surowe lecz fajnie podsmażone . 


Następnie dodajemy rozbełtane jajka , przyprawy . Smażymy na lekkim ogniu do ścięcia jajek (stopień wysmażenia jajek zależy od nas) . 
Gotową jajecznice posypujemy posiekanym szczypiorkiem , podajemy z ulubionymi dodatkami .


taki fajny był a jeszcze
 lepiej smakował i z niego
zrobiłam tą pyszną jajecznice 


12 września 2022

Prażone jabłka

Prażone jabłka mają być mieszanka jabłek których część jest rozgotowana a część w całości z delikatnie twardą kostką . Idealnie pasuje do deserów takich jak szarlotka czy też szarlotkowych babeczek albo nadzienia do rogalików . 


3 kg jabłek (różne odmiany)
2 płaskie łyżki cukru
16 g cukru waniliowego 
100 ml wody zimnej 
3 kawałki kory cynamonowej 
2 łyżki mielonego cynamonu 
sok z 2 cytryn

Jabłka myjemy , obieramy oraz wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę . Większą część przekładamy do garnka wlewamy wodę dodajemy oby dwa cukry , cynamon mielony i kawałki kory , sok z cytryny . Zagotowujemy , następnie zmniejszamy gaz i dusimy do momentu ich rozgotowania około 30 do 40 minut (czas zależy od twardości naszych jabłek) dość często mieszając .
Po upływie czasu dokładamy 
pozostała część , ponownie dusimy około 15 minut i również dość często mieszamy . Pod koniec wyciągamy korę cynamonową . 


Gotowe jabłka możemy od razu wykorzystać lub przełożyć do słoików i pasteryzujemy około 20 minut od zagotowania .


Pozostawiamy do wystygnięcia w garnku . 

11 września 2022

Tarta z prażonymi jabłkami


3 szklanki mąki pszennej 
3 jajka 
1/2 szklanki cukru 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 płaskie łyżki śmietany 18%
150 g masła 82 %
1/2 łyżeczki skórki z cytryny 
900 g prażonych jabłek 

cukier puder - do dekoracji 

Suche składniki łączymy razem z masłem do momentu uzyskania , tak zwanej kruszonkę . Po tym czasie dodajemy śmietanę , 
jajka , zagniatamy szybko i energicznie na jednolite ciasto . Powinno mieć lekko klejąca konsystencję (jeżeli jest zbyt kleiste możemy dodać odrobinę mąki) . 


Ciasto zawijamy w folie spożywczą i pozostawiany w lodówce na około minimum 30 minut .  Po upływie czasu , pozostawiamy odrobine ciasta na kruszonkę a pozostałą część rozwałkujemy na grubość około pół centymetra , wyklejamy wysmarowaną masłem
i oprószoną bułką tartą formę . 
Na kuć widelce w kilku miejscach . 


Na przygotowany spód wykładamy jabłka (przepis poniżej) .


Wierzch ciasta dekorujemy kruszonka (jeśli lubimy się bawić możemy powycinać zabawne wzorki) . 


Pieczemy w 200 ° C przez około 1 godzinę . Po upieczeniu studzimy 
w formie na sitku . 
Dopiero po wystudzeniu wyciągamy z formy i posypać cukrem pudrem . 




Gotową tarte możemy podawać na ciepło lub zimno . 

Przepis na prażone jabłka znajdziecie w linku ;