02 lutego 2023

Sałatka Gyros


2 średnie piersi z kurczaka 
1 cebula 
1/2 czerwonej cebuli 
1 mała puszka kukurydzy 
3 średnie ogórki konserwowe 
1/2 kapusty pekińskiej 
5 łyżek majonezu 
1 łyżka ketchup
3 łyżki oleju rzepakowy 
3 łyżki przyprawy gyros 
1 ząbek czosnku 

Kurczak kroimy w drobną kosteczkę , dodajemy przyprawę gyros 
i ząbek czosnek przeciśnięty przez praskę czosnek . Smażymy do stracenia surowości mięsa . Pozostawiamy do wystygnięcia . 
Kukurydzę odcedzamy z zalewy . 
Ogórek , cebulę czerwoną , paprykę kroimy w kostkę . Kapustę pekińska kroimy drobno . 

Składanie sałatki :
Większe pół kurczaka 
Cebula czerwona 
Odrobina kapusty 
Ogórek 
Kukurydza 
Majonez (tyle by posmarowania cała warstwę) 
Większą część kapusty 
Pozostałe mięso 
Papryka 
Majonez+ketchup (reszta) 
Odrobina kapusty 


Na górę można zrobić dowolną dekoracje .
Gotową sałatkę pozostawiamy warstwowo lub mieszamy przed samym podaniem . 

 

31 stycznia 2023

Peklowana polędwica w czerwonym winie


900 g polędwicy wieprzowej 
3 ząbki czosnku 
około 10 g soli peklującej 
50 g margaryny 
3 krople tabasco 
50 ml czerwonego wina 
1 łyżka musztardy (sarepska-ostra) 
1 łyżeczka tartego chrzanu 
1 łyżka mąki 
woda
przyprawy - pieprz czarny , papryka ostra , papryka słodka , maggi 

Polędwice kroimy na plastry o grubości około 4 cm następnie dodajemy sól peklując oraz czosnek przeciśnięty przez praskę 
i dokładnie mieszamy. 


Tak przygotowana polędwice przekładamy do szczelnego naczynia (jeśli mamy maszynkę do pakowania próżniowego - to polecam) . Peklujemy około 12 godzin w lodówce . 

polędwica
przed zapeklowaniem
polędwica
po zapeklowaniu
 
Prze peklowana polędwice obsmażamy na margarynie . Następnie dodajemy musztardę , kilka kropel tabasco i zalewamy winem . 
Tak gotowa polędwiczkę dusimy około 20 minut . 


Po upływie tego czasu polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego . Z pozostałości będziemy robić sos . 

Naszą bazą do zrobienia sosu będzie zredukowane wina oraz pozostałości po mięsie . 
W niewielkiej ilości mąki rozprowadzamy w wodzie i wlewamy do naszej bazy dodać również chrzan , zagotowujemy oraz ponownie doprawiamy do smaku . 


24 stycznia 2023

Zupa szpinakowa z klopsikami

2 litry wywaru mieszanego 
1 por ( biała część ) 
1 duża marchewka 
400 g mrożonego szpinaku
2 serki topione
woda
przyprawy - gałka muszkatołowa , maggi , Vegeta , sól , pieprz czarny mielony 

 KLOPSIKI 
600 g mięsa mielonego wieprzowego 
1 czerstwa kajzerka 
1 łyżka bułki tartej 
1 jajko 
woda 
1 łyżeczka  przyprawy do mięs (Knorr)
przyprawy -  pieprz czarny , gałka muszkatołowa , maggi , 
papryka słodka czerwona , pieprz czarny mielony 

Czerstwą kajzerkę zalewamy zimną woda i czekamy jak się 
namoczy . 
Mięso na pulpety przekładamy do miski dodajemy do niego namoczoną w wodzie , odciśniętą kajzerkę , jajko , bułkę tartą 
i przyprawy . Formujemy klopsiki troszkę większe niż orzech włoski . Gotowe pulpeciki odkładamy na bok . 
Gotowy wywar przelewamy do garnka , dodajemy do niego warzywa pokrojone w plasterki i zagotowujemy . Dokładamy wcześniej przygotowane pulpeciki i gotujemy około 30 minut . W między czasie dodajemy mrożony szpinak i zagotujemy na koniec dolewamy wymieszany w zimnej wodzie serek topiony . Doprawiamy do smaku . Ponownie zagotowujemy .