28 marca 2023

Szynka Wielkanocna


 Na 1 kg mięsa 
 
700 ml zimnej wody 
30 g soli peklującej 
1 główka czosnku 
3 liście laurowe 
6 kulek pieprzu czarnego 
4 kulki ziela angielskiego 
3 sztuki goździków 
1/4 łyżeczki kminku 
1/2 łyżeczki rozmarynu 
1 łyżeczka tymianku 

Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy i zagotowujemy, następnie studzimy, wykonujemy na strzyk 100ml zalewy na każdy kilogram  resztą zalewy zalewamy szynkę . Dociskamy talerzykiem by mięso było całe zakryte i chowamy w zimne miejsce na około 5 dni . 
W piątym dniu wyciągamy szynkę i pozostawiamy do osuszenia . 


Szynkę wędzimy zimnym dymem przez około 18 godzin . Po uwędzeniu parzymy do osiągnięcia temperatury 72 °C wewnątrz wędliny . 

26 marca 2023

Karminadle z płatkami owsianymi i jabłkiem


500 g mięsa mielonego wieprzowego 
50 g płatków owsianych 
100 ml mleka 3,2 %
1 małe jabłko 
1 mała cebula 
1 duża łyżeczka soli 
3/4 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego 
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
mąka pszenna - do panierowania 
olej - do smażenia 

Płatki owsiane moczymy na około 10 minut w mleku . Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy do niego starte jabłko ze skórą oraz obraną cebulę . Dodajemy przyprawy oraz odciśnięte na sitku płatki owsiane i dokładnie wyrabiamy .


Gdy mięso mamy dokładnie wyrobione formujemy klopsy 
( około 80 g każdy ) następnie panierujemy w mącę i lekko spłaszczamy . 


Gotowe karminadle smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron . 


21 marca 2023

Kalafior ze szpinakiem

Przepisy ktore powstają przypadkowo są niekiedy najlepsze i najtrafniejszą o to jest . Szybki i zdrowy dodatek do każdego dania . 


450 g mrożonego szpinaku 
450 g mrożonego/świeżego kalafiora
3 łyżki oleju smakowego z czosnkiem (Kujawski) 
1 duża łyżka bułki tartej 
przyprawy - sól , pieprz , maggi , gałka muszkatołowa 

Na patelni z olejem rozmrażamy szpinak i podsmażamy do odparowania wody . 


Kalafior gotujemy około 5 minut następnie przelewamy zimna woda . 
Rozdrabniamy na mniejsze różyczki , dodajemy do szpinaku i delikatnie mieszamy ( tak by nie rozgnieść kalafioru ) . 


Gdy całość mamy wymieszane dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy , ponownie mieszamy . Chwilę podsmażamy do zgęstnienia całego dania .


Gotowy kalafior podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie ryba panierowania , kotlet schabowy .