28 marca 2023

Szynka Wielkanocna


 Na 1 kg mięsa 
700 ml zimnej wody 
30 g soli peklującej 
1 główka czosnku 
3 liście laurowe 
6 kulek pieprzu czarnego 
4 kulki ziela angielskiego 
3 sztuki goździków 
1/4 łyżeczki kminku 
1/2 łyżeczki rozmarynu 
1 łyżeczka tymianku 

Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy i zagotowujemy, następnie studzimy, wykonujemy nastrzyk 100ml zalewy na każdy kilogram  resztą zalewy zalewamy szynke . Dociskamy talerzykiem by mięso było całe zakryte i chowamy w zimne miejsce na około 5 dni . 
W piątym dniu wyciągamy szynkę i pozostawiamy do osuszenia . 


Szynke wędzimy zimnym dymem przez około 18 godzin . Po uwedzeniu parzymy do osiągnięcia temperatury 72 °C wewnątrz wędliny . 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz