1 kg łopatki wieprzowej
50 g margaryny
około 1/2 zimnej wody
1 liść laurowy
2 łyżki przyprawy do mięs (Knorr)
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
1/2 łyżeczki papryki węgierskiej
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
przyprawy - majeranek , ostra papryka ,
300 ml zimnej wody
5 łyżek mąki pszennej
1 mała łyżka śmietany 18 %
szczypta soli
Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę . W garnku roztapiamy margarynę , dorzucamy mięso i smażymy do momentu jak mięso będzie miało ładny brązowy kolor (czym lepiej przysmażone mięso tym lepszy kolor sosu) .
Gdy mięso mamy ładnie usmażone dolewamy zimną wodę , tyle by mięso było zalane lecz nie pływało , dokładamy liść laurowy . Całość dokładnie mieszamy , pozostawiamy do zagotowania następnie zmniejszamy ogień i dusimy około 40 minut do miękkości mięsa . W między czasie w innym naczyniu robimy zawiesinę z mąki oraz wody . Do naczynia wlewamy wodę dosypujemy mąkę , szczyptę soli oraz śmietanę wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Po upływie tego czasu gdy mięso się dusiło możemy dolać odrobinę wody (jeśli gulasz nam za bardzo zgęstniał) ponownie zagotowujemy , wlewamy naszą zawiesinę z mąki oraz wody (nie musimy wlewać całości , wlewamy tyle na ile chcemy mieć gęsty gulasz) . Na koniec zagotowujemy oraz doprawiamy do smaku pieprzem i innymi przyprawami .
Gotowy gulasz podajemy z kluskami , ziemniakami , kasza oraz z buraczkami czy też z ulubioną surówka .