31 marca 2024

Kartacze


1 1/2 kg ziemniaków 
około 200 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka soli 

FARSZ
500 g mięsa mielonego wieprzowego
przyprawy- sól, pieprz, majeranek 

Mięso mielone przekładamy do miski , doprawiam do smaku przyprawami i pozostawiamy do przegryzienia.

 

600 g ziemniaków obieramy i gotujemy do miękkości a 900 g obieramy i ścieramy na tarce do ziemniaków . Przekładamy na drobne sitko a pod spód podkładamy miska tak by ociekały (w trakcie ociekania wytworzy się skrobia) . 


Miękkie ziemniaki odcedzamy , przeciskamy przez praskę do ziemniaków , dokładamy mąkę ziemniaczaną oraz skrobię która się wytworzyła podczas ociekania ziemniaków(wodę odlewamy a skrobię zbieramy łyżka) , posypujemy solą i wyrabiamy ja jednolite i gładkie ciasto . 


Ciasta formujemy około 100 g kluski a z mięsa mielonego kulki około 50 g . Ciasto rozkładamy na dłoni na środek nakładamy porcje mięsa 
i dokładnie sklejamy tak by nie było widać mięsa . 

Kartacze gotujemy we wrzącej wodzie po wypłynięciu około 15 minut na małym ogniu (ilość wrzucanych kartaczy do wody musi być tak by swobodnie pływały po wypłynięciu około 5 sztuk) . 


Po ugotowaniu kartacze odkładamy na płaski talerz następnie podajemy z ulubioną omasta u mnie masło i ze złocona cebula . 

28 marca 2024

Galaretka z łopatki wieprzowej


1 kg łopatki wieprzowej
2 marchewki
1 duża pietruszka
1/2 selera 
1 cebula 
4 ząbki czosnku 
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
6 kulek pieprzu czarnego
Około 2 litry letniej wody 
3 łyżki Vegety natur
1 żelatyna spożywcza
1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
przyprawy - sól , pieprz , maggi 

Mięso myjemy , kroimy na mniejsze kawałki , przekładamy do garnka dokładamy obrane warzywa , cebulę , czosnek przekrojony na pół (nie obrane) oraz liść laurowy i kulki ziela angielskiego oraz pieprzu . Zalewamy wodą (tyle by mięso było delikatnie zalane lecz nie pływało) dosypujemy Vegetę , zagotowujemy następnej zmniejszamy gaz i gotujemy do miękkości mięsa (około godziny do dwóch) . 
Po upływie tego czasu , gdy mięso będzie miękkie całość przecedzamy przez sitko . 
Mięso rozdrabniamy na mniejsze kawałki , marchewkę kroimy w drobną kostkę .
Gotowy rosół (łącznie około ponad 2 litrów) podgrzewamy , wrzucamy do niego pokrojone mięso , marchewka oraz natkę pietruszki , dokładnie mieszamy , doprawiamy do smaku . Żelatynę rozpuścić w szklance rosołu następnie wlewamy do całości i dokładnie 
mieszamy . 


Tak przygotowany rosół z mięsem i żelatyną rozlewamy do foremek lub małych miseczek . 
Gotową galaretkę chowamy do lodówki na około 12 godzin do stężenia . 

22 marca 2024

Cytrynowa babka na kefirze


100 g mąki tortowej
70 g kisielu cytrynowego
30 g mąki ziemniaczanej
3 jajka (M) 
100 ml kefiru 
50 ml mleka 1,5%
15 g proszku do pieczenia
20 g cukru waniliowego
80 g cukru białego

cukier puder do posypania 

Składniki mokre przekładamy do miski , mieszamy na jednolitą masę . Dokładamy przesianą przez sitko obie mąki z proszkiem do pieczenia, kisiel oraz oby dwa rodzaje cukru . Całość dokładnie mieszamy na jednolite i gładkie ciasto . 


Gotowe jednolite ciasto przelewamy do małej wysmarowanej margaryną i oprószoną bułka tarta foremki na babkę (u mnie forma 0.5 l z kominem) . 


Pieczemy około 45 minut temperatura 170 °C (funkcja góra-dół) .
Upieczoną babkę od razu wyciągamy z piekarnika , obracamy formę do góry nogami . Pozostawiamy do wystygnięcia i wysunięcia się babki z formy . 


Zimną babkę obficie oprószamy cukrem pudrem .