05 kwietnia 2024

Placuszki z mango


500 g pulpy z mango 
1 jajko 
80 g mąki pszennej 
10 g mąki migdałowej 
60 ml mleka 1,5 %
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 mała łyżeczka cukru 
olej- do smażenia

Pulpę (zblendowane mango ) z mango przekładamy do miski , dodajemy jajko , dokładnie mieszamy na koniec dokładamy resztę składników (mąkę migdałową można zastąpić zwykłą) mieszamy na gładką i jednolitą masę ( o konsystencji podobnej do gęstego ciasta naleśnikowego) . Pozostawiamy na około 30 minut . 


Po upływie tego czasu na patelnie nalewamy niewielką ilość oleju , dobrze nagrzewamy i nakładamy łyżkę ciasta i smażymy około 
7 minut na mniejszym ogniu następnie obracamy 
na drugą stronę i smażymy kolejne 7 minut na złoty kolor . 
I tak postępujemy do wykorzystania ciasta  . 


Gotowe placuszki odsączamy na papierze ręcznikowym . 


Podajemy z cukrem pudrem lub zajadamy same placuszki . 

31 marca 2024

Kartacze


1 1/2 kg ziemniaków 
około 200 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka soli 

FARSZ
500 g mięsa mielonego wieprzowego
przyprawy- sól, pieprz, majeranek 

Mięso mielone przekładamy do miski , doprawiam do smaku przyprawami i pozostawiamy do przegryzienia.

 

600 g ziemniaków obieramy i gotujemy do miękkości a 900 g obieramy i ścieramy na tarce do ziemniaków . Przekładamy na drobne sitko a pod spód podkładamy miska tak by ociekały (w trakcie ociekania wytworzy się skrobia) . 


Miękkie ziemniaki odcedzamy , przeciskamy przez praskę do ziemniaków , dokładamy mąkę ziemniaczaną oraz skrobię która się wytworzyła podczas ociekania ziemniaków(wodę odlewamy a skrobię zbieramy łyżka) , posypujemy solą i wyrabiamy ja jednolite i gładkie ciasto . 


Ciasta formujemy około 100 g kluski a z mięsa mielonego kulki około 50 g . Ciasto rozkładamy na dłoni na środek nakładamy porcje mięsa 
i dokładnie sklejamy tak by nie było widać mięsa . 

Kartacze gotujemy we wrzącej wodzie po wypłynięciu około 15 minut na małym ogniu (ilość wrzucanych kartaczy do wody musi być tak by swobodnie pływały po wypłynięciu około 5 sztuk) . 


Po ugotowaniu kartacze odkładamy na płaski talerz następnie podajemy z ulubioną omasta u mnie masło i ze złocona cebula . 

28 marca 2024

Galaretka z łopatki wieprzowej


1 kg łopatki wieprzowej
2 marchewki
1 duża pietruszka
1/2 selera 
1 cebula 
4 ząbki czosnku 
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
6 kulek pieprzu czarnego
Około 2 litry letniej wody 
3 łyżki Vegety natur
1 żelatyna spożywcza
1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
przyprawy - sól , pieprz , maggi 

Mięso myjemy , kroimy na mniejsze kawałki , przekładamy do garnka dokładamy obrane warzywa , cebulę , czosnek przekrojony na pół (nie obrane) oraz liść laurowy i kulki ziela angielskiego oraz pieprzu . Zalewamy wodą (tyle by mięso było delikatnie zalane lecz nie pływało) dosypujemy Vegetę , zagotowujemy następnej zmniejszamy gaz i gotujemy do miękkości mięsa (około godziny do dwóch) . 
Po upływie tego czasu , gdy mięso będzie miękkie całość przecedzamy przez sitko . 
Mięso rozdrabniamy na mniejsze kawałki , marchewkę kroimy w drobną kostkę .
Gotowy rosół (łącznie około ponad 2 litrów) podgrzewamy , wrzucamy do niego pokrojone mięso , marchewka oraz natkę pietruszki , dokładnie mieszamy , doprawiamy do smaku . Żelatynę rozpuścić w szklance rosołu następnie wlewamy do całości i dokładnie 
mieszamy . 


Tak przygotowany rosół z mięsem i żelatyną rozlewamy do foremek lub małych miseczek . 
Gotową galaretkę chowamy do lodówki na około 12 godzin do stężenia .