27 kwietnia 2024

Mini burgery


BURGERY
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 ząbek czosnku 
1 jajko   
2 łyżki bułki tartej 
przyprawy- sól , pieprz biały 

BUŁKI 
500 g mąki 
1 jajko (M)
220 ml mleka 
3 łyżki oliwy 
łyżeczka soli 
20 g świeżych drożdży 
szczypta cukru

DODATKOWO
2 cebule czerwone 
ser Mimolette 
sałata masłowa 
ogórki kanapkowe 
mini pomidorki 
ketchup 
ostra musztarda 
wykałaczki do burgerów 

Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , jajko , przyprawy i bułkę tartą dokładnie mieszamy . Odstawiamy na bok do przegryzienia .
Ciasto drożdżowe- W garnku podgrzewamy delikatnie mleko (temperatura taka by mogli my włożyć do niego palec i nas nie parzyło) do którego na sam koniec dodajemy cukier , pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy . Pozostawiamy na 5 minut . 
Po upływie tego czasu przelewamy do mąki , dokładamy resztę składników , wyrabiamy na jednolite i elastyczne ciasto drożdżowe . 
Ciasto pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce .
W między gdy ciasto nam wyrasta formujemy około 20 gramowe klopsiki , lekko spłaszczamy i smażymy na niewielkiej ilości oleju . 
Po usmażeniu przekładamy na blaszkę kładziemy mały plaster sera mimolette i zapiekamy w piekarniku  przez 10 minut w 170°C . Następnie studzimy .                                          


Gdy ciasto nam pięknie urosło i podwoiło objętość delikatnie wyrabiamy , następnie formujemy małe około 30 gramowe bułeczki . Przekładamy do wysmarowanej olejem formy lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w nagrzanym piekarniku , temperatura 170 °C przez około 30 minut (do fajnego złotego koloru) . Studzimy na kratce  . 


W osobnej misce mieszamy ketchup z musztarda . Plastry ogórka kanapkowego na mniejsze kawałki , cebula oraz pomidorki w cienkie plastry . 
Zimne bułki kroimy na pół , dół smarujemy przygotowanym sosem na to układamy kawałek liścia sałaty , plaster cebuli na to kotlecik zapieczony z serem na górę plaster ogórka , pomidora i przykrywamy wszystko posmarowaną ketchupem górę bułki . 


Całość delikatnie dociskamy i wbijamy wykałaczkę . 


18 kwietnia 2024

Kasza perłowa kuskus z pieczarkami


500 g pieczarek 
1 średnia cebula 
1 duża łyżka masła
700 ml bulionu/czystego rosołu
1 liść laurowy
4 kulki pieprzu czarnego
2 kulki ziela angielskiego
2 łyżki śmietanki 18%
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki soli
1 duża szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka pieprzu białego
Maggi 
1 szklanki kaszy perłowej kuskus 
2 szklanki wody
2 płaskie łyżeczki mąki pszennej

W garnku roztapiamy masło , dokładamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę , smażymy do zezłocenia . 


Pieczarki kroimy w pół plasterki dokładamy do złotej cebuli , smażymy do odparowania z nich wody . Następnie wlewamy 500 ml bulion/czysty rosół i gotujemy na małym ogniu około 10 minut , dokładamy kulki pieprzu czarnego i ziela angielskiego oraz liść laurowy . 


W międzyczasie gotujemy kaszę kuskus . Do wrzącej , osolonej wody , wsypujemy kaszę dokładnie mieszamy i gotujemy 10 minut . Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimna woda , pozostawiamy do całkowitego ostudzenia . 
Gdy pieczarki zmiękną , wlewamy zawiesinę z reszty bulionu/czystego rosołu i mąki (w 200 ml dodajemy mąkę , dokładnie mieszamy) zagotowujemy dolewamy śmietankę . Doprawiamy do smaku przyprawami , dodajemy natkę pietruszki oraz ugotowaną kaszę , dokładnie mieszamy . Możemy ponownie doprawić przyprawami . 


Gotowa kasza możemy podać jako osobne danie ale równiej smakuje jako dodatek do każdego dania mięsnego , rybnego .


09 kwietnia 2024

Sos pieczarkowy


500 g pieczarek 
1 średnia cebula
2 łyżki masła 
500 ml bulionu/rosołu czystego
200 ml wody 
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki śmietanki 18%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
duża szczypta gałki muszkatołowej
1 mała łyżeczka pieprzu białego
kilka kropel maggi 
4 ziarna pieprzu czarnego
1 liść laurowy

Pieczarki kroimy w grubsze pół plastry , odkładamy na bok . Cebulę obrać i pokroić w średnia kostkę . Masło roztopić w garnku , dorzucić cebulkę i smażyć do ze złocenia . Gdy mamy gotową dorzucamy do całości pokrojone pieczarki , dokładnie mieszamy i pozostawiamy do odparowania z nich wody . 


Gdy z pieczarek odparowała woda , wlewamy bulion / czysty rosół , dokładamy pieprz czarny w ziarnkach i liść laurowy . Gotujemy na małym ogniu około 15 minut , by pieczarki lekko zmiękły . 
W między czasie robimy zawiesinę z wody i mąki (do 200 ml wsypujemy 2 łyżki mąki , dokładnie mieszamy) . Do miękkich pieczarek wlewamy zawiesinę oraz śmietankę , zagotowujemy ,  doprawiamy , solą , pieprzem , maggi oraz gałka muszkatołową . Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki . 
 

Gotowy sos jest idealny do mięs , kasz czy ziemniaków .