28 lipca 2024

Kluski z zielonego groszku


450 g mrożone groszku
około 70 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól 

Groszek gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą . Odcedzony groszek blendujemy blenderem ręcznym na gładką masę , dodajemy jajko , mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy jednolite ciasto . 
Z gotowego ciasta lepimy kluski . 
Gotowe kluski gotujemy we wrzącej wodzie to wypłynięcia następnie zmniejszamy gaz tak by się gotowały a nie wrały i gotujemy około 7 minut . 

22 lipca 2024

Pasta z brokuła i jajka


500 g brokuła
3 jajka 
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki majonezu 
sól i pieprz

Brokuły gotujemy al'dente (około 5 minut od wrzucenia do wrzącej wody) , następnie studzimy . Jajka gotujemy na twardo , po ugotowaniu obieramy i studzimy . Gdy wszystko mamy zimne , ścieramy na tarce o grubych oczkach , przekładamy do jednej miski .


Do potartych warzyw przeciskamy przez praskę czosnek dodajemy majonez i doprawiamy do smaku przyprawami . 
Dokładnie mieszamy . 
Pozostawiamy około 20 minut do przegryzienia . 

Gotową pastę podajemy z kromką chleba lub pod  pieczoną tortillą . 

17 lipca 2024

Pinsa po chłopsku


1 pinsa około 250 g
3 łyżki ketchupu "Heinz"
5 plastrów sera żółtego 
1 mały kawałek białej kiełbasy 
8 małych kawałków boczku wędzonego
50 g mięsa mielonego 
1 mała cebula czerwona
2 małe czerwone pomidorki
kilka listków bazylii
1 łyżeczka oleju 
przyprawy-pieprz grubo mielonym, papryka słodka , 
sól , czosnek suszony 

Mięso mielone smażymy na oleju do stracenia surowości , doprawiamy do smaku przyprawami , pozostawiany do lekkiego przestygnięcia .
Pinsa smarujemy ketchupem , układamy potargany ser żółty następnie pokrojoną w plasterki białą kiełbasę , boczek , mięso mielone oraz cienko pokrojoną cebulę . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 °C przez około 15 do 20 minut 
do rozpuszczenia się sera .
Po wyciągnięciu z piekarnia układamy plastry pomidora i kilka listków świeżej bazylii .