02 listopada 2024

Nuggetsy z kurczaka


2 piersi z kurczaka 
2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki 
1 średnia czerwona cebula 
2 jajka 
4 łyżki mąki ziemniaczanej  
przyprawy- curry , ostra papryka , słodka papryka , 
pieprz biały , sól , maggi  

olej rzepakowy do smażenia  

Kurczaka kroimy w grubą kotkę , oprószamy obficie przyprawami , pozostawiamy chwilę do przegryzienia .


Następnie kurczaka , ugotowanego ziemniaka , czerwoną cebule oraz jajka przekładamy do blendera kielichowego , blendujemy na drobną 
i gładką masę .


Do całości dokładamy mąkę ziemniaczaną , mieszamy do zjednolicenia się masy , doprawiamy do smaku (ja osobiście smażę jednego i doprawiam) . 


Z gotowej masy formujemy małe klopsiki na kształt nuggetsa (by było nam łatwiej formować nuggetsy , zwilżamy ręce w oleju) .
Smażymy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony na złoty kolor . 

Gotowe nuggetsy podajemy z ulubioną surówką , dodatkami .
U mnie zagościła surówka Colesław .
link do mojego przepisu.:

29 października 2024

Sos pomidorowy


0.5 litra wywaru lub bulionu 
1 mały liść laurowy 
2 kulik ziela angielskiego 
4 ziarna pieprzu czarnego 
190 g przecieru pomidorowego 
100 ml zimnej wody 
1 duża łyżka śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej 
duża szczypta cukru 
przyprawy- sól , pieprz , papryka słodka , papryka ostra 

Do garnka wlewamy wywar lub bulion , zagotowujemy dodając kulki ziela angielskiego , ziarna pieprzu czarnego oraz liścia laurowego . Do całości dokładamy przecier pomidorowy i całość dokładanie mieszamy , zmniejszamy gaz , gotujemy około 7 minut . Po upływie tego czasu dolewamy rozmieszaną w zimnej wody , mąkę oraz śmietanę , dokładnie mieszamy . Całość doprawimy do smaku przyprawami i ponownie zagotowujemy . 
Sos podajemy na ciepło .

Gotowy sos jest idealny do gołąbków , kasz , pulpetów i mięs .

24 października 2024

Drobiowy pasztet z papryką


700 g piersi z kurczaka
400 g wątróbki drobiowej 
1 duża cebula
1 duża papryka
150 g masła
2 ząbki czosnku
6 łyżek oleju
10 g soli 
5 g pieprzu białego
1 g papryki słodkiej
1 duża szczypta majeranku
1 duża szczypta tymianku

Paprykę kroimy w grubszą kostkę , cebulę kroimy w piórka i smażymy na trzech łyżkach oleju do miękkości warzyw . Studzimy .
Kurczaka i wątróbkę kroimy w podobną kostkę i smażymy 
na trzech łyżkach oleju do stracenia surowości . Studzimy .
Gdy warzywa i mięso mamy zimne przekładamy do malaksera , dokładamy masło i blendujemy na jednolitą masę . 
Do całości dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy dokładnie mieszamy . 


Gotowy pasztet przekładamy do słoików . Pasteryzujemy od zagotowania 10 minut .
Pozostawiamy w garnku do całkowitego wystygnięcia .