Często zostaje mięso czy kiełbasa z grilla , często się zastanawiamy do dobrego z niego zrobić . Więc dziś przychodzę z taką pyszną propozycją .
3 grillowane steki wieprzowe
2 grillowane kiełbasy
200 g papryki czerwonej
200 g cukinii
200 g pieczarek
1 duża biała cebula
100 g kapusty białej
100 g marchewki
1 liść laurowy
4 ziarna pieprzu czarnego
2 ziarna ziela angielskiego
400 ml bulionu/czystego rosołu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 duża szczypta majeranku
przyprawy- sól, pieprz , papryka słodka i ostra , gałka muszkatołowa , maggi
100 ml zimnej wody
1 duża łyżka mąki pszennej
1 łyżka śmietany 18%
Grillowaną karkówkę kroimy w kostkę , kiełbasę w pół plasterki , przekładamy do garnka , dodajemy olej oraz pokrojoną w kotkę cebulę i chwilę smażymy . Następnie dodajemy pokrojoną w pół plasterki marchewkę oraz pieczarki , w paseczki paprykę, kapustę , cukinie w grubą kostkę . Całość smażymy około 10 minut . Po upływie tego czasu dolewamy bulion/czystego rosół dokładamy przyprawy w ziarnach oraz liść laurowy i dusimy na małym ogniu około 20-30 minut do miękkości mięsa, warzyw .
Gdy mięso i warzywa mamy miękkie dolewamy do całości zawiesinę z mąki pszennej+woda+śmietana . Całość dokładnie mieszamy , zagotowujemy . Na samym końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku przyprawami .