24 września 2025

Surówka z białej kapusty i pomidorów


1/2 główki białej kapusty 
4 gruntowe ogórki 
3 pomidory 
1 mała szpiczasta papryka 
1 duża marchew 
5 rzodkiewek
kilka kropel cytryny 
duża szczypta cukru 
sól i pieprz 
3 łyżki majonezu 
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy 

Kapustę białą szatkuje my na drobno. Solimy i pozostawiamy na około 20 minut tak by kapusta zmiękła. 
Ogórek gruntowy ścieramy drobno na mandolinie lub cienko kroimy na plastry lub pół plasterki i dokładamy do kapusty (zależy od grubości ogórków) . Paprykę oraz pomidora kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, rzodkiewkę kroimy na cztery części i plasterki całość dokładamy do kapusty. 
Do całości dodajemy kilka kropel cytryny, majonez, musztardę oraz śmietanę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 


19 września 2025

Pasta z tuńczyka i kukurydzy


200 g tuńczyka 
4 ogórki konserwowe 
3 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki kukurydzy konserwowej 
1 łyżeczka koperku 
2 łyżki serka jogurtowego (Almette)
szczypta papryki słodkiej 
pieprz biały 

Tuńczyka, kukurydzę odcedzamy z zalewy i przekładamy do miski. Jajko i ogórka kroimy w drobną kostkę, dokładamy do tuńczyka 
z kukurydzy. Do całości dokładamy serek jogurtowy oraz koperek, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy paprykę słodką, doprawiamy do smaku pieprzem.

09 września 2025

Tarta serowa z prażonymi jabłkami i kruszonką


CIASTO KRUCHE 
150 g mąki pszennej 
100 g masła 
50 g cukru 
2 żółtka 
8 g cukru waniliowego 

MASA SEROWA 
270 g twarogu 
2 jajka
32 g budyniu waniliowego 
2 łyżki cukru 

KRYSZONKA 
50 g mąki pszennej 
50 g masła 
50 g cukru 

DODATKOWO 
750 g prażonych jabłek

Składniki na ciasto kruche przekładamy do miski i zagniatamy jednolite ciasto . Gotowym ciastem wylepiamy formę do tarty (średnica 23 cm , delikatnie obciążamy , na ciasto układamy papier do pieczenia i wsypujemy na niego groch) , schładzamy w lodówce około 30 minut . 
Po upływie tego czasu ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 °C przez 15 minut następnie ściągamy papier z grochem i dopiekamy tak by ciasto miało złoty kolor . Zaraz po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia . 
W międzyczasie czasie gdy ciasto stygnie do miski wyrzucamy twaróg , dodajemy jajka i ugniatamy widelcem tak by ser był jak najbardziej drobny . Do całości dodajemy resztę składników i mieszamy na jednolitą masę . Masę serową wylewamy na podopieczny spód . 


Na masę serową wykładamy uprażone jabłka (u jabłka prażone ze słoika ze spiżarni) . Na jabłka układamy kruszonkę . 
Składnik na kruszonkę wkładamy do miski i zagniatamy palcami do utworzenia tak zwanego piasku . 


Gotową tarte pieczemy 40 minut w 170 °C po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku .

Tarte po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . Przed podaniem możemy udekorować świeżymi listkami mięty . 




Przepis na prażone jabłka użyte w przepisie znajdziecie na blogu i pod linkiem .: