04 stycznia 2024

Falafele

Falafele czyli potrawa z bliskiego wschodu , 
 to smażone kuleczki czy kotleciki 
przygotowana z ciecierzycy 
z dodatkiem aromatycznych przypraw .  


400 g ciecierzycy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli 
1 małą łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki sezamu jasnego 
3-4 łyżki mąki pszennej 
1 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego natki kolendry
1/3 małej łyżeczki cynamonu mielonego  
1/3 małej łyżeczki kolendry mielonej 
1/3 małej łyżeczki kardamonu 
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Olej do smażenia 

Ciecierzyce wsypujemy do miski , zalewamy zimna woda (kilka centymetrów nad nią) i pozostawiamy na około 12 godzin 
w temperaturze pokojowej (ciecierzyca musi zacząć pękać) . 
Po upływie tego czasu , do naczynia blendera przekładamy odcedzona ciecierzycę , pokrojoną grubiej cebulę i czosnek oraz sól . Wszystkiego dokładnie miksujemy aż ciecierzyca zacznie się lepić . Pod koniec dodajemy mąkę pszenną , sodę oczyszczoną , sezam , posiekaną natkę pietruszki i kolendry oraz przyprawy .
Dokładnie mieszamy .


Na patelni dobrze rozgrzewamy olej . W między czasie z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego . 


Następnie kuleczki smażymy z każdej strony na złoty kolor (około 3 do 5 minut) . Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym .

Gotowe Falafele podajemy z ulubionym sosem w moim przypadku jest to sos czosnkowy . 
Falafele są też dobrym dodatkiem do wegetariańskich sałatek , kebabów . 


29 grudnia 2023

Sernik z makową kruszonką


CIASTO
2 szklanki mąki pszennej (typ480)
3/4 szklanki kaszki manny
1 szklanka cukru 
2 jajka
2 żółtka 
180 g śmietany 18%
125 g margaryny (palma z murzynkiem)
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia

MASA SEROWA
100 g masła
180 g cukru
1 kg twarogu sernikowego
4 jajka 
3 żółtka
70 g budyniu waniliowego 

MAKOWA KRUSZONKA
200 g maku mielonego
Wrzącą woda 
3 białka
2 łyżki mielonych orzechów
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka skórki skondensowanej pomarańczy
2 łyżki cukru pudru


Mak zalewamy wrzątkiem , dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 6 godzin w temperaturze pokojowej , od czasu do czasu mieszając . 
Składniki na ciasto umieszczamy w misce. Zagniatamy jednolite ciasto (jest dość luźne) . Wyrobione ciasto wkładamy na około 30 minut do lodówki. 
Po upływie tego czasu , wyjmujemy ciasto , wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy w 170 °C przez około 20 minut do lekkiego ze złocenia . 


W między czasie gdy podpieka się nam ciasto robimy kruszonkę makową i masę serową . 
Po upływie 6 godzin mak dość mocno odciskamy z nadmiaru wody . W osobnym naczyniu na najwyższych obrotach miksera ubijamy białka , pod koniec ubijania dokładamy cukier puder . Zmniejszając obroty miksera dokładamy mak , orzechy , migdały , skórkę skonstruowaną, dokładnie mieszamy . Na koniec dokładamy bułkę tartą i dokładnie mieszamy . Odstawiamy na bok . 
Gdy kruszonkę makowa mamy zrobiona robimy masę serową . 
Masło uciekamy z cukrem jasną masę na najwyższych obrotach miksera . Następnie partiami dodajemy ser . Gdy ser wymieszamy dokładamy do całości po jednym jajku następnie po jednym żółtku . Na koniec zmiejszamy obroty miksera , dodajemy budyń i mieszamy do ujednolicenia masy . 
Gotowa masę przelewamy na podpieczony spód ciasta , wyrównujemy . Na masę serową wykładamy kępkami kruszonkę makowa . 


Pieczemy w temperaturze 170°C przez 30 minut następnie zmiejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez 50 minut . Upieczony sernik pozostawiamy 10 minut w zamkniętym , wyłączonym piekarniku następnie otwierany piekarnik i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . 

19 grudnia 2023

Pierniki z mąki żytniej


250 g mąki żytniej 
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
1 duża łyżeczka przyprawy do piernika 
50 g cukru pudru 
80 g miodu wielokwiatowego 
50 g masła/margaryny 
1 jajko 

Produkty sypkie łączymy ze sobą w jednej misce . W garnku rozpuszczamy miód masło/margarynę , odstawić na około 5 minut 
do lekkiego wystudzenia . Po upływie tego czasu łączymy produkty sypkie z mokrymi na koniec dodajemy jajko . Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę . 
Wyrobione i gładkie ciasto pozostawiamy na 30 minut . 


Po 30 minutach urywamy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość około 5 mm , wycinamy pierniki wykrawkami . Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 °C przez 8 minut (duże foremki) lub 6 minut (małe foremki) .


Po upieczeniu pierniki pozostawiamy na blaszce do lekkiego wystudzenia (ponieważ pierniki po upieczeniu są bardzo miękkie) . Zimne (najlepiej na następny dzień) ozdabiamy pierniki . 


Wystudzone pierniki przechowujemy w szczelnym  pojemniku (najlepiej metalowy) .