26 maja 2021

Ciasteczka przez maszynkę


250 g masła/margaryny 
250 g cukru 
500 g mąki pszennej 
2 jajka 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
8 g cukru waniliowego 
 
Cukier oraz cukier waniliowy ugnieść z masłem lub margaryną 
(masło lepsze gdyż ciasteczka wychodzą bardziej kruche ) 
później dodać całe jajka a na koniec przesianą i wymieszaną 
z proszkiem do pieczenia mąkę . Zagnieść jednolite ciasto . 
Na chwilę schłodzić . 


Następnie wyciskamy przez maszynkę do ciastek , jeśli nie mamy maszynki to możemy rozwałkować ciasto i wycinać wykrawkami . 
Piec około 15 minut w temperaturze  170-180 ºC . 


Przestudzone ciasteczka dekorujemy lukrem .
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz