06 kwietnia 2023

Roladki z polędwicy ze szpakiem i marchwią


1 polędwica wieprzowa 
6 kostek szpinaku rozdrobnionego
1 ząbek czosnku 
1 przyprawa do wieprzowiny ( Knorr ) 
1 mała marchewka 
olej 
1/2 serka pleśniowego 
przyprawy - gałka muszkatołowa , pieprz 

Szpinak romrażamy i smażymy na oleju dodając do niego czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieprz i gałkę muszkatołową . Smażymy do odparowania wody .
Polędwice ( u mnie około 1/2 kg i wyszły ładne 2 roladki ) kroimy na pół i rozcinamy po środku tak by wyszedł nam kotlet . Posypujemy przyprawą do mięs . 
Na gotowy kotlet nakładamy od 2 do 3 łyżki szpinaku i rozprowadzamy po całości . Na szpinak układamy kawałek marchewki oraz 2 grubsze plasterki sera i ciasno zwijamy .


Gotowe , zwinięte roladki przekładamy do żaroodpornego pojemnika wyścielonego papierem do pieczenia i wkładamy w chłodne miejsce na około 30 minut . 


Po upływie tego czasu roladki przekładamy do piekarnika nakrywamy papierem do pieczenia i pieczemy około pół godziny w 200 °C z termoobiegiem ( lub 170 °C bez termoobiegu ) następnie przez kolejne pół godziny pieczemy w 150 °C opcja gór-dół . 


Po upieczeniu roladki od razu możemy podawać . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz