19 maja 2023

Surówka z młodej kapusty i ogórka


1 średnia główka młodej kapusty 
1 zielony ogórek szklarniowy 
2 marchewki 
1 łyżka posiekanego koperku / pietruszki 
1 łyżka śmietany 18 %
2 łyżki majonezu 
sól , pieprz

Kapustę szatkujemy na drobno posypujemy delikatnie solą i pozostawiamy na około 20 minut do puszczenia soku . W między czasie kroimy ogórka w plastry lub pół plastry ( środek wydrążamy ) a marchewkę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach . 
Gdy kapusta puści soki dodajemy resztę warzyw oraz koperek / pietruszkę  . 


Do całości dodajemy majonez i śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem . 

Gotową surówkę od razu konsumujemy . 

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń