13 marca 2025

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym


9 sparzonych liści białej kapusty 
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 szklanka suchego ryżu 
2 szklanki wody 
przyprawy- sól , pieprz , maggi , słodka papryka 
około 1 litra czystego rosołu 
2 liście laurowe 
3 ziarna ziela angielskie 
5 ziaren pieprzu czarnego 

Ryż gotujemy w 2 szklankach wody do lekkiej miękkości około 10 minut (aż ryż całkowicie wpije wodę) , ugotowany przekładamy do miski i dokładnie studzimy . Gdy ryż my zimny dodajemy surowe mięso mielone oraz do smaku przyprawy .


Gotowy farsz pozostawiamy do przegryzienia na około 10 minut .
Na sparzone liście nakładamy około 150 gram farszu , składamy boki i ciasno zwijamy w rulonik . 

Gotowe , zwinięte gołąbki układamy do wyłożonego kapusta garnka (dno) . Zalewamy czystym rosołem dokładamy ziarna pieprzu czarnego , kulki zielona angielskiego oraz liść laurowy .


Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około godziny .

Udszone gołąbki podajemy z ulubionym sosem , u mnie obowiązkowo sos pieczarkowym . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz