9 sparzonych liści białej kapusty
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 szklanka suchego ryżu
2 szklanki wody
przyprawy- sól , pieprz , maggi , słodka papryka
około 1 litra czystego rosołu
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskie
5 ziaren pieprzu czarnego
Ryż gotujemy w 2 szklankach wody do lekkiej miękkości około 10 minut (aż ryż całkowicie wpije wodę) , ugotowany przekładamy do miski i dokładnie studzimy . Gdy ryż my zimny dodajemy surowe mięso mielone oraz do smaku przyprawy .

Gotowy farsz pozostawiamy do przegryzienia na około 10 minut .
Na sparzone liście nakładamy około 150 gram farszu , składamy boki i ciasno zwijamy w rulonik .

Gotowe , zwinięte gołąbki układamy do wyłożonego kapusta garnka (dno) . Zalewamy czystym rosołem dokładamy ziarna pieprzu czarnego , kulki zielona angielskiego oraz liść laurowy .

Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około godziny .
Udszone gołąbki podajemy z ulubionym sosem , u mnie obowiązkowo sos pieczarkowym .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz