3 jajka
100 g cukru
10 g cukru waniliowego
140 ml oleju
240 g mąki pszennej
7 g proszku do pieczenia
około 150-200 g ulubionych owoców
lukier, płatki migdałowe lub cukier puder- do dekoracji
Jajka, cukier zwykły+ waniliowy, olej rozmieszać za pomocną rózgi kuchennej do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto wylewamy do formy (21x12 cm) wysmakowanej margaryną oraz oprószoną bułka tarta a na górę układamy owoce (duże owoce rozdrabniamy). Pieczemy około 40 minut w 170 °C (do tak zwanego suchego patyczka). Po upieczeniu chwilę pozostawiamy w wyłączonym piekarniku następie całkowicie studzimy na kratce.
Po wystudzeniu lukrujemy i posypujemy płatkami migdałowymi lub posypujemy cukrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz