08 listopada 2025

Pierogi miszmasz


700 g mięsa 
2 marchewki 
1 pietruszka 
1/4 selera
1 cebula
3 łyżki Vegety 
5 ziemniaków 
400 g kapusty kiszonej 
200 g pieczarek 
2 łyżki masła
przyprawy- sól, pieprz, maggi, kminek mielony, gałka muszkatołowa, ostra papryka 

Mięso gotujemy z dodatkiem warzyw i Vegety do miękkości (około 2 godzin) . Dodajemy do miesa ziemniaki i gotujemy do miękkości . Następnie mięso , marchewkę oraz ziemniaki studzimy i przekręcamy przez maszynkę do mięsa mielonego (sitko nr4) . 
Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki , smażymy do odparowania wody na maśle . 
Kapustę kiszoną gotujemy do lekkiej twardości . 
Kapustę oraz pieczarki mielimy przez maszynkę do mięsa mielonego (sitko nr6) . 
Całość przekładamy do jednej miski , dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami . 



Gdy farsz gotowy to bierzemy się za lepienie pierogów . 
 
Ciasto na pierogi znajdziemy na głównej stronie w zakładce 
" PIEROGI " link poniżej .: 
 
Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładanie .


Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej rozbujanej wody z odrobiną oleju , soli i czekamy do wypłynięcia pierogów , gdy pierogi wypłyną czekamy około 5 minut .

Gotowe pierogi podajemy z ulubionym dodatkami u mnie zagościł usmażony boczek z cebulką. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz