8 jajek
4 łyżki oleju rzepakowego
łyżka soli
Mąkę wsypać do miski lub wysypać na stolnicę , wbić jajka , dodać sól i olej . Zagnieść ciasto i wyrabiają posypując mąka tak długo aż uzyskamy jednolitą konsystencję , będzie elastyczne a w przekroju będzie widać pęcherzyki powietrza . Uformować kulkę przykryć ściereczką , aby nie wyschło i odstawić je na 15 minut .
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze porcje i każdą część rozwałkować ,
posypując mąką , na cieniutki placki ( tak żeby było przez nie widać ) . Placki rozłożyć na ściereczkach żeby przeschły ( pół godziny ) . Podsuszone placki pokroić nożem lub radełkiem na paski o szerokości około 1 cm , następnie w kwadraciki . Rozsypać je na
ściereczkę by jeszcze moment poschły .
Gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju , po wypłynięciu gotować jeszcze około 5 minuty , odcedzić na sito oraz przelewamy zimną wodą .