28 maja 2021

Swojski makaron łazanki


1 kg mąki pszennej 
8 jajek
4 łyżki oleju rzepakowego 
łyżka soli 
 
Mąkę wsypać do miski lub wysypać na stolnicę , wbić jajka , dodać sól i olej  . Zagnieść ciasto i wyrabiają posypując mąka tak długo aż uzyskamy jednolitą konsystencję , będzie elastyczne a w przekroju będzie widać pęcherzyki powietrza . Uformować kulkę przykryć ściereczką , aby nie wyschło i odstawić je na 15 minut . 
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze porcje i każdą część rozwałkować , 
posypując mąką , na cieniutki placki ( tak żeby było przez nie widać ) . Placki rozłożyć na ściereczkach żeby przeschły ( pół godziny ) . Podsuszone placki pokroić nożem lub radełkiem na paski o szerokości około 1 cm , następnie w kwadraciki . Rozsypać je na 
ściereczkę by jeszcze moment poschły .
 
 
Gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju , po wypłynięciu gotować jeszcze około 5 minuty , odcedzić na sito oraz przelewamy zimną wodą . 
 

26 maja 2021

Ciasteczka przez maszynkę


250 g masła/margaryny 
250 g cukru 
500 g mąki pszennej 
2 jajka 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
8 g cukru waniliowego 
 
Cukier oraz cukier waniliowy ugnieść z masłem lub margaryną 
(masło lepsze gdyż ciasteczka wychodzą bardziej kruche ) 
później dodać całe jajka a na koniec przesianą i wymieszaną 
z proszkiem do pieczenia mąkę . Zagnieść jednolite ciasto . 
Na chwilę schłodzić . 


Następnie wyciskamy przez maszynkę do ciastek , jeśli nie mamy maszynki to możemy rozwałkować ciasto i wycinać wykrawkami . 
Piec około 15 minut w temperaturze  170-180 ºC . 


Przestudzone ciasteczka dekorujemy lukrem .
 

Sałatka szwajcarska


400 g szynki konserwowej/mortadeli w plastrach 
300 g sera żółtego w plastrach 
8 ogórków konserwowych 
8 jajek ugotowanych na twardo 
5 - 6 łyżek majonezu
łyżka musztardy 
sól
pieprz 
 
Szynkę , ser żółty , ogórek konserwowy i jajko kroimy w paski . Składniki przekładamy do jednej miski , mieszamy z majonezem 
i musztardą . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku .