1/2 kg schabu
1/2 kg usmażonych pieczarek (grubo krojone)
łyżeczka pieprzu białego
przyprawa do mięsa (Knorr)
łyżeczka gałki muszkatołowej
kilka kropel maggi
woda
łyżka śmietany
2 łyżki mąki
1/4 margaryny (Palmy z murzynkiem)
Schab kroimy w grusze plastry , smażymy na margarynie oprószamy przyprawą do mięsa , pieprzem i obsmażamy z obu stron . Gdy mięso będzie obsmażone zalewamy woda tak by mięso było zalane i dusimy około 1 godziny . Pod koniec duszenia dodajemy podsmażone
pieczarki i dusimy jeszcze chwilę by sos przeszedł smakiem pieczarek .
Mięso wyciągamy na talerz , zaklepujemy sos mieszanka
z mąki i wody (wody około 200 ml zimnej) . Wlewamy do wywaru z mięsa i energicznie mieszamy to połączenia się składników , zagotować , doprawić do smaku gałką muszkatołową , maggi , pieprzem .
Podajemy z makaronem , ziemniakami purre .