BISZKOPT
4
jajka
4
łyżki cukru
4
łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
KREM
BANANOWY
1
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
4
żółtka
4-6 bananów
1
łyżeczka kwasku cytrynowego
1
galaretka zielona
1
szklanka wody przegotowanej
PIANKA
4
białka
3
łyżki cukru
1
galaretka czerwona
1
szklanka wody
DODATKOWO
owoce
3
galaretki
Biszkopt.: Do misy robota wbijamy jajka , dodajemy cukier , ubijamy na
puszysta i jednolitą masę .
Mąkę
przesiać wraz z proszkiem do pieczenia przez sitko i
wmieszać do masy jajecznej przy
pomocy szpatułki . Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia .
Piec
około 20 minut w temperaturze 170º C .
Odwrócić , odrywając papier do pieczenia i pozostawić do wystudzenia .
Krem
bananowy.: margarynę utrzeć z cukrem pudrem
i
jajkami . Banany zmiksować lub rozgnieść widelcem na papkę
z
kwaskiem cytrynowym , dodać do utartej masy jajecznej a na koniec
dodać lekko tężejącą galaretkę rozmieszaną w szklance wody . Wymieszać na jednolitą masę . Masę wylać na biszkopt .
Pianka.: Białka ubić z cukrem i dodać gdy masa będzie puszysta lekko
tężejącą galaretkę rozmieszaną w szklance wody . Piankę
rozkładamy na masę budyniową .
Na
piankę można poukładać owoce , banany lub nektarynki i zalać
galaretką rozrobioną w litrze wody i lekko tężejącą .