04 czerwca 2021

Bananowiec

 
 
  BISZKOPT
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
  KREM BANANOWY
1 1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
4-6 bananów
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1 galaretka zielona
1 szklanka wody przegotowanej
  
  PIANKA
4 białka
3 łyżki cukru
1 galaretka czerwona
1 szklanka wody
 
  DODATKOWO
owoce
3 galaretki
 
Biszkopt.: Do misy robota wbijamy jajka , dodajemy cukier , ubijamy na puszysta i jednolitą masę .
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia przez sitko i wmieszać do masy jajecznej przy pomocy szpatułki . Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia . 
Piec około 20 minut w temperaturze 170º C .
Odwrócić , odrywając papier do pieczenia i pozostawić do wystudzenia .
Krem bananowy.: margarynę utrzeć z cukrem pudrem
i jajkami . Banany zmiksować lub rozgnieść widelcem na papkę 
z kwaskiem cytrynowym , dodać do utartej masy jajecznej a na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę rozmieszaną w szklance wody . Wymieszać na jednolitą masę . Masę wylać na biszkopt .
Pianka.: Białka ubić z cukrem i dodać gdy masa będzie puszysta lekko tężejącą galaretkę rozmieszaną w szklance wody . Piankę rozkładamy na masę budyniową .
Na piankę można poukładać owoce , banany lub nektarynki i zalać galaretką rozrobioną w litrze wody i lekko tężejącą .


01 czerwca 2021

Sernik z Rosą

 
  CIASTO KRUCHE 
250 g mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
150 g zimnego masła 
1/2 szklanki cukru pudru 
1 jajko 
2 żółtka 
 
  MASA SEROWA
1 kg zmielonego sera 
2 jajka 
4 żółtka 
1 szklanka cukru 
2 budynie ( po 40 g ) waniliowe 
3 szklanki mleka 3,2% 
1/2 szklanki oleju rzepakowego 
 
  BEZA
6 białek 
1 szklanka cukru 
 
Ciasto kruche.: Do miski wsypujemy mąkę pszenna , proszek do pieczenia , cukier puder oraz dodajemy miękkie masło . Rozdrabniamy składniki na kruszonkę następnie dodajemy jajko i żółtko , zagnieść jednolite i gładkie ciasto . Formę 25x40 cm wyłożoną papierem do pieczenia wyklejamy ciastem . Na kłuć widelcem w paru miejscach i piec około 15 minut w nagrzanym do 180 °C piekarniku (na złoty kolor) .


Masa serowa.: Jajka z żółtkami i cukrami ubijamy na puszystą 
masę . Zmniejszamy obroty i dodajemy ser (może być mielony z wiaderka
(polecam !!) lub z kostki który mielimy lub rozdrabniamy widelcem) cały czas ubijamy . 
W osobnej misce wymieszać mleko z budyniami . Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i gotową masę budyniową wlewamy do sera pod koniec wyrabiania dodajemy olej .
Delikatnie wlewamy masę na podpieczony kruchy spód i ponownie 
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy około 
45 minut . Po upieczeniu masy serowej temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150° C . 
 
  
Beza.: Piankę należy przygotować na około 10 minut przed końcem pieczenia sernika .
Białka ubijamy na najwyższych obrotach miksera i stopniowo dodajemy cukier . Ubijamy do momentu gdy masa będzie puszysta .    (nie wyleci z miski gdy ja obrócimy) 
Gotową piankę wykładamy na gotowy i ciepły sernik , wyrównać można zrobić wzorek .
Piec 150° C przez około 20 minut (na złoty kolor) .
 
Sernik po upieczeniu od razu wykładamy z piekarnika i studzimy .
Po około pół godziny pokazują się pierwsze kropelki po około godzinie pokażą się już wszystkie . 
Sernik trzymamy w chłodnym miejscu .


31 maja 2021

Kopytka


1 kg ziemniaków 
około 200 g mąki pszennej 
około 50 g mąki ziemniaczanej 
łyżka soli 
 
mąka pszenna do podsypywania 
 
Ziemniaki obrane gotujemy w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki są miękkie , odcedzamy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków . Ziemniaki przekłady do miski i wybieramy 1/4 (odkładamy na resztę ziemniaków) i wsypujemy oby dwie mąki  . 
Zagniatamy ciasto na jednolitą i gładką masę . Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałek ciasta posypujemy blat mąka pszenną 
i formujemy wałek następnie nacinamy go 
pod skosem ostrym nożem . 

 
Kopytka gotujemy we wrzącej wodzie po wypłynięciu około 5 minut . 
Podajemy z sosem , przesmażoną cebulą z kiełbaska . 

Kopytka podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek .