14 września 2021

Bruschetta

 
duży pomidor malinowy 
1 mozzarella 
szczypta przyprawy do bruschetty (prymat) 
1 łyżeczka pesto z bazylii  (polecam primerba bazyliowa-knorr)
1 bagietka długa 
 
Pomidora i mozzarelle kroimy w drobną kosteczkę , przekładamy do miseczki i dodajemy pesto i przyprawę mieszamy do wymieszania się składników .
 
 
Bagietkę kroimy na kromeczki o grubości około 5 cm pod skosem ,  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
Na każdą z nich układamy około półtorej łyżki pomidorów 
z mozzarella i zapiekany w piekarniku 220 °C przez około 20 minut (tak żeby mozzarella się lekko roztopiła) . Można udekorować listkiem bazylii i skropić oliwa z oliwek . 

11 września 2021

Pierogi z mięsem



1 kg mięsa wieprzowego (łopatka) 
2 marchewki 
1 pietruszka 
1/2 korzenia selera 
5 ziemniaków 
2 jajka 
8 kulek pieprzu czarnego 
6 ziarenek ziela angielskiego 
2 liście laurowe 
przyprawy - Vegeta , pieprz czarny , maggi 
 
Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy do miękkości i po zostawiamy do wystygnięcia . Mięso myjemy , kroimy na mniejsze części , wrzucamy do garnka i dodajemy warzywa 
oraz pieprz w kulka , ziele angielskie ,  liść laurowy , garść Vegety . Zalewamy zimną woda tak by mięso było zakryte . Gotujemy do miękkości mięsa (około 2 do 3 godzin) . Gotowe mięso studzimy , wraz z marchewką , ugotowanymi ziemniakami mielimy na maszynce do mięsa doprawiamy przyprawami , dodajemy jajka 
i wyrabiamy ręką na gładka masę . 
 
 
Gdy farsz gotowy to bierzemy się za lepienie pierogów . 
 
Ciasto na pierogi znajdziemy na głównej stronie w zakładce 
" PIEROGI " link poniżej .: 
 
Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładanie .
  
 
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej rozbujanej wody z odrobiną oleju , soli i czekamy do wypłynięcia pierogów , gdy pierogi wypłyną czekamy około 5 minut .


Pierogi podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie jak widać pod smażona cebulka .


Z gotowego ciasta wychodzi około 90 sztuk pięknych pierogów . 

09 września 2021

Ciasto Salceson

 
4 jabłka średniej wielkości (około 1/2 kg) 
3 jajka 
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru białego
1/2 szklanki cukru brązowego 
4 łyżki cukru waniliowego 
1/2 szklanki oleju 
1/2 szklanki mleka 
3 płaskie łyżki kakao 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
1 płaska łyżeczka cynamonu 
 
  DO DEKORACJI 
cukier puder lub 100 g roztopionej gorzkiej czekolady lub nic 
 
Jabłka umyć , obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić 
w kosteczkę .
W misce robota kuchennego ubijamy jajka dodając stopniowo 
cukier (biały i brązowy) .
 
 
Składniki miksujemy do momentu aż masa zrobi się puszysta . Następnie do masy wsypać mieszankę z produktów sypkich 
(mąka , proszek do pieczenia , soda oczyszczona , 
cynamon , cukier waniliowy i kakao) nie przerywając ubijania wlewamy powoli mleko oraz olej .
 
 
Składniki dokładnie mieszamy aż połączą się na jednolitą masę . 
Na sam koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką . 
 
 
Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowaną margaryna i obruszoną bułką tartą . Lekko wyrównać .
 
 
Piec około 45 minut w 180 °C (do suchego patyka) 
Po wystudzeniu ciasto wystudzić i udekorować .