24 września 2021

Ciasteczka owsiane

 
200 g płatków owsianych 
30 g migdałów
50 g mąki pszennej 
100 g miękkiego masła 
3 łyżki brązowego/białego cukru 
2 jajka ( średnie )
pół łyżeczki proszku do pieczenia 
 
  DODATKOWO 
100 g białej czekolady 
100 g gorzkiej czekolady 
 
Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski i mieszamy łyżką lub ręką na jednolitą 
masę .
 
 
Gotowa masa jest dość gęsta i twarda . Z masy robimy kulki po około 30 gram spłaszczamy ręką na niektóre ciasteczka możemy dać kilka płatków migdałowych . 
 
 
Gotowe ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 °C 
około 20 minut . Ciasteczka po upieczeniu przekładamy do góry dnem na sitku i studzimy .
 
Czekolady każdą z osobna i roztapiamy w mikrofali i polewamy ostudzone ciasteczka . Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia czekolady . 
 
 
Z całego przepisu wychodzi około 17 ciasteczek ( po 30 g masy przed pieczeniem ) do ciasteczek można dodać rodzynki , orzechy i inne ulubione dodatki .


20 września 2021

Pierogi ruskie

No i są moje pierogi , które uwielbiam :) Nie znam osoby która nie lubi pierogów a tym bardziej ruskich jedni z okrasą z cebulki , boczku albo jedno i drugie inni zaś śmietaną ja osobiście cebulką jak jej brakuje to uwielbiam z keczupem :) ( naj dziwniejszym dodatkiem do nich to słyszałam majonez ) 

 
1 300 g  ziemniaków ugotowanych do miękkości
500g sera twarogowego 
przyprawy - biały pieprz , Vegeta , 
                    słodka czerwona papryka (malusia szczypta) 
 
Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się masy . Gdy masa jest gotowa dodajemy przyprawy i pozostawiamy na chwilkę do przegryzienia . 
 
 
Gdy farsz gotowy to bierzemy się za lepienie pierogów . 
 
Ciasto na pierogi znajdziemy na głównej stronie w zakładce 
" PIEROGI " link poniżej .: 
 
Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładanie .
 
 
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej , rozbujanej wody z odrobiną oleju i soli delikatnie mieszamy i czekamy do wypłynięcia pierogów , gdy pierogi wypłyną czekamy około 5 minut .

Pierogi podajemy z ulubioną omastą u mnie jak widać pod smażona cebulka i boczek .

17 września 2021

Ciemne kluski śląskie


1 500 g ziemniaków + 3 duże surowe 
około 2 szklanek mąki ziemniaczanej 
2 łyżki octu 
sól
 
Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy do miękkości . Gdy ziemniaki podczas gotowania zaczną robić miękkie to ścieramy surowe ziemniaki (na tarce o sitku do ziemniaków) i pozostawimy je do odcieknięcia wody . Ziemniaki ugotowane przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków , solimy do bardzo gorących ziemniaków dodajemy starte ziemniaki i na nie dajemy ocet (robimy tak żeby ziemniaki nie ściemniały) . 
 
 
Mieszamy do połącznia oby dwóch rodzajów ziemniaków
i dokładamy mąkę tak by ziemniaki się kleiły a nie zrobiły się twarde 
u mnie nie pełne dwie szklanki o pojemności 250 ml) .
 
 
Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej wody , czekamy do wypłynięcia 
i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu .
 
jak widać nawet kluski się śmieją 

Gotowe kluski są doskonałym dodatkiem do rolady śląskiej z sosem czy same z masełkiem .