22 czerwca 2024

Delikatne klopsiki


400 g mięsem mielonym wieprzowego 
1 czerstwa kajzerka 
woda+mleko
1 jajko
1 łyżka przyprawy do mięsa (Knorr)
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki soli 
Kilka kropel maggi 
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżka mała bułki tarta

bułka tarta do panierowana
margaryna(Palma z murzynkiem) do smażenia 

Czerstwa kajzerka namaczamy w wodzie zabielonej mlekiem do miękkości . Mięso mielone przekładamy do miski , dokładamy odciśniętą bułkę , jajko , bułkę tartą oraz przyprawy , dokładnie wyrabiamy . Pozostawiamy około 20 minut do przegryzienia . 


Po przegryzieniu mięsa formujemy klopsiki około 30 do 40 g każdy .


Uformowane klopsiki panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na roztopionej margarynie na złoty kolor . 


Gotowe klopsiki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 150 °C przez około 10 minut .


 

19 czerwca 2024

Kluski z buraków


1 kg 300 g buraków czerwonych
około 250 mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu 10%
1/2 łyżeczki soli

1 kg buraczków gotujemy od zimnej wodzie do miękkości . 
Po ugotowaniu odcedzamy , studzimy , obieramy i kroimy na mniejsze kawałki . Surowe buraczki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki .
Ugotowane i surowe buraczki przekręcamy przez maszynkę do mięsa na najmniejszym sitku (np.sitko fi 2,7) . Przedkładamy na sitko 
i odciskamy delikatnie z nadmiaru soku . 
Gotowe buraczki przekładamy do miski , polewamy octem , dokładamy mąkę ziemniaczaną (ilość zależy od buraków) i sól . Wyrabiamy na jednolitą ciasto . Z gotowego ciasta lepimy kluski . 


Gotowe kluski gotujemy we wrzącej wodzie do wypłynięcia . 
Gdy wrzucimy kluski delikatnie przykręcamy gaz i czekamy jak wypłyną , po wypłynięciu gotujemy 5 minut . 
Następnie wyciągamy z wody na talerz . 

 

12 czerwca 2024

Zupa ryżowa


Około 2 litry czystego rosołu
1/2 szklanki suchego ryżu 
1 duża ugotowana marchew 
1 mały ugotowany korzeń pietruszki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
przyprawy- sól , pieprz , maggi

Czysty rosół przelewamy do garnka , zagotowujemy , wsypujemy przepłukany zimną wodą ryż i gotujemy około 10 minut . Po upływie tego czasu dokładamy przetartą na dużych oczkach marchewkę oraz korzeń pietruszki , posiekaną natkę pietruszki , doprawiamy do smaku przyprawami . Ponownie zagotować . 

Przepis na czysty rosół z mojego przepisu znajdziecie Państwo na blogu oraz po linkiem .: