05 sierpnia 2024

Tortilla z kurczakiem w panko, jajkiem i warzywami


KURCZAK
2 piersi z kurczaka
przyprawy- słodka i ostra papryka , curry , zioła prowansalskie , 
pieprz biały , sól 
jajka do panierowana 
panierka panko do panierowana 
olej do smażenia 

4 liście sałaty zielonej
2 mały pomidorek
1/4 malutkiej czerwonej cebuli
2 małe ogórek konserwowy
2 jajka
1 mała łyżeczka masła 
2 placki tortilla 


Kurczaka oprószamy przyprawami pozostawiamy chwilę do przegryzienia .


Po upływie tego czasu panierujemy w rozbełtanym jajku , panierce panko .



Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor . Po usmażeniu prosimy w szerokie paski .

 

Na osobnej patelni roztapiamy masło i smażymy 2 jajka ze szczyptą soli (tak jak jajecznica) .
Placki tortilla podpiekamy chwilę na suchej i dobrze rozgrzanej 
patelni .


Na podopieczne tortille układamy zieloną sałatę , usmażony kurczak w panko , jajecznicę , cebulę w piórka , ogórki konserwowe pokrojone w paski a na górę plastry pomidora .
Następnie tortellini zwijamy ciasno (następnie dół a później boki) i spinamy wykałaczką . 

 

02 sierpnia 2024

Koktajl z kiwi i gruszki


300 ml kefiru
200 ml mleka 1,5% bez laktozy
2 sztuki kiwi 
1 duża gruszka(konferencja)
1 banan 

Kefir mieszamy z mlekiem . Owoce kroimy w grubą kostkę , przekładamy do blendera kielichowego , wlewamy odrobinę 
kefiru z mlekiem , blendujemy tak by nie było widać kawałków owoców . Zblendowane owoce mieszamy resztką mieszanki 
kefiru z mlekiem . 
Gotowy koktajl przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce . 

30 lipca 2024

Parówka z jajem


2 parówki 
2 jajka 
2 łyżki masła
1/4 małej cebuli 
kawałek papryki 
1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku
sól 
biały pieprz mielony 

Parówki nacinamy po środku tak by nie przeciąć końcówek . W środek wbijamy dwie wykałaczki tak by je rozszerzyć . Smażymy na maśle do lekkiego podsmażenia , następnie obracamy na drugą stronę , wyciągamy wykałaczki . Do środka wbijamy po jednym jajku posypujemy solą i białym pieprzem .


Gdy jajka zaczynają się ścinać dodajemy do nich odrobinę warzyw , przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy do momentu ścięcia się białka jajka . 
Gotowe parówki z jajkiem posypujemy obficie szczypiorkiem .