03 maja 2025

Koktajl z mandarynek , jabłka i banana


2 puszki mandarynek 
2 banany 
1 duże słodkie jabłko 

Mandarynki wraz z sokiem wlewamy do wysokiego naczynia , dodajemy pokrojonego w plastry banana oraz obrane i bez pestek jabłko . Wszystko blendujemy na jednolitą masę . 
Gotowy koktajl przed podaniem schładzamy . 

28 kwietnia 2025

Flaczki z boczniaków


2 średnie marchewki
1 pietruszkę
1 biała część pory 
2 ząbki czosnku 
1/4 korzenia selera
3 łyżki oleju
500 g boczniaków 
1 liść laurowy 
3 ziarna ziela angielskiego 
5 ziaren pieprzu czarnego 
1,5 litra drobiowego wywaru 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
przyprawy- sól , pieprz biały , maggi , cebula suszona , 
mielone ziele angielskie , majeranek 

Do garnka wlewamy olej ścieramy marchewkę , pietruszkę i korzeń selera kroję w pół plastry biała część pory i przeciśnie przez praskę czosnek , wszystko pod smażymy około 7 minut . 
Do całości dodajemy pokrojone w paski boczniaki , smażymy około 10 minut dość często mieszając. Do podsmażonych warzyw dodajemy liść laurowy , ziarna pieprzu czarnego i ziela angielskiego . Wlewamy wywar drobiowy . 
Całość gotujemy około 20 minut . Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku przyprawami . 


23 kwietnia 2025

Gołąbki bez zwijania z kaszy gryczanej białej


100 g kaszy gryczanej białej 
200 g kapusty białej 
150 g pieczarek 
1 duża łyżka masła 
duża szczypta gałki muszkatołowej oraz cząbru 
przyprawy- sól, pieprz, maggi, ostra papryka 

SOS KOPERKOWY
750 ml bulionu lub wody 
250 m wody+4 łyżki mąki pszennej 
200 ml śmietanki 18%
6 łyżek posiekanego koperku 
przyprawy- sól, pieprz biały, maggi 


Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu , odcedzamy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . 
Kapustę białą szatkujemy i gotujemy około 5 minut od zagotowywania . Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia .
Pieczarki kroimy w pół plasterki i smażymy do odparowania wody na maśle . Pozostawiamy do wystygnięcia .
Gdy wszystko mamy zimne przekładamy do jednej wspólnej miski dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy . Dokładnie mieszamy . 


Z gotowego farszu formujemy gołąbki (około 80 do 100 g) o podłużnym kształcie , następnie obsmażamy na niewielkiej ilości 
oleju . Gdy mamy obsmażone odkładamy na bok . 


Na tej samej patelni co obsmażali my gołąbki robimy sos . 
Do patelni wlewamy bulion lub wodę , zagotowujemy i wlewamy mieszaninę wody+ śmietany +mąki , mieszamy dodajemy posiekany koperek . Gotujemy go zgęstnienia sosu , doprawiamy do smaku . Gdy sos mamy gotowy wkładamy gołąbki i dusimy na małym ogniu około 30 do 40 minut .


Gotowe gołąbki podajemy od razu po zrobieniu , uduszeniu .