01 września 2025

Krokiety z mięsem


1 kg mięsa 
3 ugotowane ziemniaki 
2 marchewki 
1 pietruszka 
2 ziarna ziela angielskiego 
5 ziaren czarnego pieprzu
2 liście laurowe 
3 ząbki nie obranego czosnku 
1 łyżka domowej Vegety 
przyprawy- sól , pieprz biały , maggi , słodka papryka 

16 naleśników o średnicy 18 cm 

Mięso przekładamy do garnka dodajemy do niego ziarenka ziela angielskiego , pieprzu czarnego oraz liście laurowe . Całość zalewamy ciepłą wodą tak by mięso było delikatnie zalane . Dokładamy warzywa  , czosnek , Vegeta . Gotujemy do miękkości mięsa 
około 2 godzin . 


Ugotowane mięso mielimy na sicie fi8 wraz z marchewką oraz ziemniakami . Mięso doprawiamy do smaku przyprawami . 


Przyprawiony i gotowy farsz porcjujemy na naleśniki (przepis na blogu i poniżej) około 2 łyżki)) lekko dociskając , zwinąć boki i rulonik 
(ja osobiście zwijamy na 3) . 


Tak przygotowane krokiety pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i scalenia się farszu z naleśnikiem . 
Zimne naleśniki panieruje my pojedynczą panierka (jajko-bułka tarta) i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony .

Przepis na naleśniki znajdziecie na blogu zakładka
etykieta "naleśniki wytrawne" 
https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/06/nalesniki-na-sono.html?m=1

28 sierpnia 2025

Gofry serowe


200 g twarogu 
2 jajka
200 ml mleka 1,5%
200 g mąki pszennej 
1 duża łyżka cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Do miski przekładamy twaróg , żółtka jajek oraz cukier , całość rozgniatamy widelcem . 
Do masy serowo żółtkowej dodajemy mleko oraz mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia , mieszamy na jednolitą masę . 


Do masy dodajemy ubite na sztywną pianę białka które delikatnie mieszamy z masą za pomocą rózgi kuchennej . 


Gotowe ciasto około 2 łyżki wylewamy do dobrze rozgrzanej gofrownicy . Pieczemy około 3 do 5 minut (czas zależy od mocy naszej gofrownicy) . 
Po upieczeniu gofry odkładamy na kratkę . 

Gofry podajemy z ulubionym dodatkami u mnie zagościł czekoladowy krem z daktyli i orzechów 
(przepis na blogu link poniżej .:)
ale dobrze komponują się z cukrem pudrem , ulubionym dżemem . 

Z podanej proporcji wychodzi 6 dużych gofrów. 


24 sierpnia 2025

Makaron Penne z kurczakiem w sosie pieczarkowo-śmietankowym

 

300 g piersi z kurczaka 
200 g pieczarek
1 mała cebula 
150 g serka ziołowego (Łaciaty)
120 g makaronu (np.Penne) 
3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
2 łyżki oleju 
przyprawy- sól , pieprz , ostra papryka , słodka papryka , 
gałka muszkatołowa 

Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę , oprószamy słodka papryka , pieprzem oraz solą , dokładnie mieszamy . Pozostawiamy do przegryzienia . W międzyczasie kroimy w drobną kostkę cebulę oraz pieczarki w pół plasterki . 
Gdy warzywa mamy gotowe na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka na złoty kolor . Następnie dodajemy do niego cebulę i chwilę jeszcze przesmażymy. Kiedy całość ładnie mamy ze złocone dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody . Gdy pieczarki się smażą gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu . Kiedy będzie miękki dodajemy do kurczaka z warzywami i dolewamy odrobinę wody z makaronu , dokładnie mieszamy , dodajemy serek oraz natkę pietruszki . Mieszamy , doprawiamy do smaku przyprawami .