28 sierpnia 2025

Gofry serowe


200 g twarogu 
2 jajka
200 ml mleka 1,5%
200 g mąki pszennej 
1 duża łyżka cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Do miski przekładamy twaróg , żółtka jajek oraz cukier , całość rozgniatamy widelcem . 
Do masy serowo żółtkowej dodajemy mleko oraz mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia , mieszamy na jednolitą masę . 


Do masy dodajemy ubite na sztywną pianę białka które delikatnie mieszamy z masą za pomocą rózgi kuchennej . 


Gotowe ciasto około 2 łyżki wylewamy do dobrze rozgrzanej gofrownicy . Pieczemy około 3 do 5 minut (czas zależy od mocy naszej gofrownicy) . 
Po upieczeniu gofry odkładamy na kratkę . 

Gofry podajemy z ulubionym dodatkami u mnie zagościł czekoladowy krem z daktyli i orzechów 
(przepis na blogu link poniżej .:)
ale dobrze komponują się z cukrem pudrem , ulubionym dżemem . 

Z podanej proporcji wychodzi 6 dużych gofrów. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz